Съветът на Европейския съюз реши да наложи санкции на 33

...
Съветът на Европейския съюз реши да наложи санкции на 33
Коментари Харесай

ЕС наказа със санкции 33-ма души заради Навални

Съветът на Европейския съюз реши да наложи наказания на 33 физически и две юридически лица, свързани със гибелта на съветския опозиционен лидер Алексей Навални. Решението е взето в границите на световния режим на наказания на Европейски Съюз в региона на правата на индивида.

" Бавното ликвидиране на Алексей Навални от режима в Кремъл е блестящо увещание за цялостното неуважение към човешкия живот. Днешните наказания демонстрират решимостта ни да потърсим отговорност от политическото управление и управляващите на Русия за продължаващото нарушение на правата на индивида в страната. В същото време знаем, че Путин не е Русия и Русия не е Путин. Ще продължим да поддържаме гражданското общество и самостоятелните гласове на Русия ", съобщи топ дипломатът на Европейски Съюз Жозеп Борел.

Федералната работа за осъществяване на наказванията в Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг на Русия заяви следобяд на 16 февруари, че Навални – най-големият критик на диктатора Владимир Путин – е умрял в затворническата колония „ Полярен вълк “. Твърдеше се, че той се е почувствал зле след разходка в колонията, намираща се в село Харп. Екипът на Навални твърди, че политикът е бил погубен. Международната общественост упрекна Путин, че е директно виновен за гибелта на деятеля.

В новите описи със наказания са включени наказателните колонии, в които Навални е бил държан от юни 2022 година до гибелта си - поправителната колония ИК-6 и поправителната колония с оптималната сигурност ИК-3. И двете са известни с упражняването на физически и психически напън, цялостна изолираност, изтезания и принуждение върху пандизчиите. И на двете места опозиционерът е бил подложен на неведнъж уединяване в наказателна килия и " грубо, нечовешко и унизително отношение, довели до съществено утежняване на здравословното му положение ", гласи официалното съобщение на Съвета на Европейски Съюз.

Началникът на ИК-3 Вадим Калинин и няколко заместник-ръководители на колонията също са глобени.

Освен това Съветът реши да включи в описите членове на правосъдната власт като Андрей Суворов, който предходната година осъди Алексей Навални на 19 години в колония със специфичен режим при безчовечен условия. Санкциониран е Кирил Никифоров, който отхвърли желае на опозиционера против ИК-6 за обжалване на преместването му в наказателна килия за 12 дни, а също Евгения Николаева и Наталия Дудар, които са издали редица решения против политически съперници на Кремъл.

В листата са включени и високопоставени чиновници в затворническата система и в Министерството на правораздаването на Русия, които или са виновни за осъществяването на присъдите за отнемане от независимост на Алексей Навални и други политически съперници на Путин, или не са обезпечили отбраната на човешките и гражданските права и свободи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР