Съветът на Европейския съюз прие амбициозните мерки, предложени от Комисията

...
Съветът на Европейския съюз прие амбициозните мерки, предложени от Комисията
Коментари Харесай

Окончателно приеха новите правила за пластмасовите изделия

Съветът на Европейския съюз одобри амбициозните ограничения, препоръчани от Комисията за битка с морските боклуци, произхождащи от 10-те пластмасови продукта за еднократна приложимост, които най-често се срещат по европейските плажове, както и изоставени риболовни уреди и разградими при окисляване пластмаси. Това се споделя в прессъобщение на Европейската комисия (EК).
Правилата за пластмасовите произведения за еднократна приложимост и риболовните уреди плануват да се ползват разнообразни ограничения във връзка с другите артикули и слагат Европейски Съюз отпред на световната битка с морските боклуци. Когато има леснодостъпни други възможности на допустими цени, пластмасовите произведения за еднократна приложимост - да вземем за пример принадлежности за хранене, чинии или сламки - ще бъдат отстранени от пазара. За други артикули задачата е да се ограничи тяхната приложимост посредством понижаване на потреблението им на национално ниво, да се вкарат условия за проектирането и етикетирането, както и отговорности производителите да ръководят отпадъците и да почистват околната среда.
Новите правила са пропорционални и по този начин приспособени, че да се реализиран допустимо най-хубави резултати.
След днешното решение на Съвета актът ще бъде оповестен в формален вестник на Европейския съюз. Директивата ще влезе в действие 20 дни след публикуването. Държавите членки ще разполагат с две години, с цел да транспонират законодателството в националното си право.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР