Съветът на Европейския съюз официално не допусна България и Румъния

...
Съветът на Европейския съюз официално не допусна България и Румъния
Коментари Харесай

Съветът ЕС остави България и Румъния извън Шенген

Съветът на Европейския съюз публично не позволи България и Румъния в Шенгенското пространство. По време на днешното съвещание „ срещу “ гласоподаваха единствено Нидерландия и Австрия от всички 27 страни членки. Решението беше предстоящо, защото и Хага, и Виена публично показаха запасите си в последните няколко седмици.

В програмата за съвещанието гласуването за България и Румъния бе разграничено от това за Хърватия. Така адриатическата страна бе призната в зоната за свободно придвижване и от 1 януари става пълновръстен член. От същата дата страната влиза и в еврозоната.

Припомняме, че през октомври Европейският парламент прикани Съветът на Европейски Съюз да гласоподава до края на годината решение за присъединението на трите страни към Шенгенското пространство. Една от най-големите на практика изгоди на пространството е отпадането на инспекциите на пасажерите и товарите по всички вътрешни граници.

Нидерландия и Австрия, които шумно показаха рецензиите си към България, заговориха за „ следващата година “ още при започване на тази седмица. Служебният кабинет на президента Румен Радев първо заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ в понеделник, само че няколко дни по-късно смекчи тона и се съгласи, че би трябвало да се търси решение на дипломатическата сцена и има да се свърши още работа.

Преди и по време на съвещанието за България се застъпиха Германия, Люксембург и Унгария.

Не мога да схвана позицията на Австрия в това отношение “, съобщи вътрешният министър на Германия Нанси Фейзер пред кореспонденти преди диалозите с нейните сътрудници от Европейски Съюз.

Това не е първият формален отвод за България в Шенген. Страната не бе позволена на публично гласоподаване и през 2011 година

Тогава преди гласуването министър председателят Бойко Борисов направи и една от най-култовите си реплики:

Остава една постройка да измажем и сме в Шенген “.

Уви, става известно, десетилетие по-късно България към момента не е съумяла да " замаже " тази постройка.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПрисъединяване към Шенген участие на България в Шенген Шенген Шенгенска зона Шенгенско пространство България Румъния ПоследниНай-четениПолитика 696 Съветът Европейски Съюз остави България и Румъния отвън Шенген Бюджет и финанси 1632 „ Напълно безумно “: Бизнесът жигосах повдигането на МРЗ и оптималния предел Политика 484 Зам.-кметът Кристиан Кръстев напуща Столична община Пазари 192 Какво се случи с петрола през 2022 година? Накратко 13609 Вечерни вести: Радев съжали за Петков и Василев; Край на тапите по „ Хемус “? Политика 9738 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ Политика 9356 „ Беше неточност, че въобще дадох късмет на тези хора “ Политика 9062 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР