Съветът на Европейския съюз е съгласувал заключителен документ, съдържащ рамка

...
Съветът на Европейския съюз е съгласувал заключителен документ, съдържащ рамка
Коментари Харесай

Петков допуска ЕС да започне преговори с РСМ, потъпквайки българските условия

Съветът на Европейския съюз е съгласувал финален документ, съдържащ рамка за договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, както и декларация за откриването на първата Междуправителствена конференция със Скопие.

От документа, с който се срещна БГНЕС, излиза наяве, че нищо от досегашната формалната българска позиция не попада в проекторешението на Европейският съвет за започване на договаряния с РСМ.

Нито едно от българските условия, заложени в Рамковата позиция от 2019 година не попада в проекторешението на Европейският съвет за започване на договаряния с РСМ за участие в Европейския съюз. Единствено изискването, което не е част от Рамковата позиция и което беше огласено през 2021 г, за включване на българите в конституцията на РСМ, е отразено в общата позиция на Съвета.

Всички останали условия, изключително тези, свързани с обективизацията на общата история, с говора на ненавист в учебниците и медиите, с реабилитация на жертвите на комунистическия режим против жители с българско съзнание, не попадат въобще в проекторешението. Не се планува и включването на което и да е от българските условия в самата Преговорна рамка, а оттова и неналичието на всевъзможни гаранции за осъществяване на уговорките от страна на Скопие.

Проекторешението реферира към два спомагателни двустранни документа, чието наличие досега не е известно. Едното евентуално е по-общ документ, наименуван протокол, който припокрива част от точките, които Кирил Петков беше обрисувал на депутата от Има Такъв Народ - Балабанов. Каквото и да е съответното му наличие, гаранции за осъществяване на този протокол не се плануват в самата преговорна рамка, както е видно от проекторешението на Съвета.

Другият двустранен документ, който следва евентуално да бъде оповестен, касае формулирането за по този начин наречения македонски език, което значи и неговото фактическо признание. В документа е записано, че България и Северна Македония ще създадат едностранни заявления за македонския език, като самите заявления ще бъдат приложени към протокола за първата Междуправителствена конференция.

Както заяви през вчерашния ден БГНЕС,Франция разгласи, че ще внесе публично предложение до всички страни-членки за унищожаване на ветото върху Северна Македония, а по-късно министър-председателят на България Кирил Петков ще изпрати френското предложение до Народното събрание.

На 16 юни 2022 година в Народното събрание се състоя среща на френския дипломат Флоранс Робин с депутати от Групата за другарство сред България и Франция.

На срещата, която е почнала в 11.00 часа, тя е декларирала, че до часове ще бъде импортирано френското предложение за повдигане на ветото на България за започване на договаряния на районен съд Македония с Европейския съюз и се надява те да бъдат гласувани в идващите дни, за което има е реализирана сделка.

По-рано БГНЕС осведоми за изявление на премиера Кирил Петков, че " е осведомен в детайлности със схемата по какъв начин ще стане всичко това ": " В четвъртък (16 юни, бел.ред.) ще бъде изпратено публично до всички държави-членки на Европейски Съюз, а аз на следващия ден персонално го изпращам в Народното събрание ". Това са били точните думи, с които се похвалил, и още, че: " Лично Еманюел Макрон и Олаф Шолц стоят компактно зад мене. Ще го приемем, и по-късно падаме и продължаваме ".

В самото начало на съвещанието на Министерски съвет в сряда Петков изчете настояването, което незабавно бе признато, " предлагането на френското председателство незабавно да се изпраща в Парламентарната комисия по външна политика ". С този ход Петков, като се изключи че изолира всички от този значим въпрос, в това число и Министерство на външните работи, на процедура крие от българското общество всичко, което еднолично е договарял и продължава да договаря с непознати дипломати.

Кирил Петков заречен през днешния ден и " брутална дипломатическа офанзива против всички български политици от страна на непознатите дипломати в София ". Според него най-активни ще бъдат френските, немските и американските дипломати.

Вчера по време на чуването на външния министър Теодора Генчовска в Народното събрание стана ясно, че Кирил Петков е заречен на еврокомисаря по разширение на Европейски Съюз Оливер Вархеи още в края на зимата да вдигне ветото преди края на френското председателство, което завършва единствено след десетина дни на 1 юли.

Очевидно Кирил Петков има намерение персонално да вземе това решение по време на срещата на върха на Европейски Съюз, която ще се организира на 23 и 24 юни в Париж. В инструкциите, които държавното управление е изпратило до нашия непрекъснат представител на България в Европейски Съюз Румен Александров по отношение на диалозите сред Скопие и София, се откроява неналичието на сензитивния въпрос за общата история, и е налице желание за непридържане към Рамковата позиция на България от октомври 2019, подкрепена с декларация на Народното събрание и от два Консултативни съвета по националната сигурност при президента (изпълнението на Договора за добросъседство ще съставлява част от изискванията, използвани в договарянията, а провеждането на първата Междуправителствена конференция ще бъде обвързано с постигането на действителен прогрес при осъществяването на Договора).

В случая е смущаващо и мълчанието на президента Румен Радев, който преди месец благодари за напъните на президента Макрон.

БГНЕС ползва цялостния тест на проектозаключението на Съвета на Европейски Съюз по отношение на започването на договарянията със Северна Македония:

1. Позовавайки се на заключенията си от 14 декември 2021 година, Съветът приветства трайната решителност на Северна Македония да напредва в програмата за промени на Европейски Съюз и да реализира осезаеми и устойчиви резултати, които приготвиха почвата за решението за започване на договаряния за присъединение през март 2020 година

2. По пътя на Северна Македония към участие в Европейския съюз Съветът напомня смисъла на постигането на осезаеми резултати и добросъвестното осъществяване на двустранните съглашения, в това число Преспанското съглашение с Гърция и Договора за другарство, добросъседство и съдействие с България.

3. Във връзка с това Съветът приветства съглашението за [двустранен протокол] (окончателното название следва да бъде доказано – бел. ред.) за използване на Договора сред България и Северна Македония. Тази значима стъпка ще способства за добросъседските връзки и районното съдействие, които остават основни детайли на процеса на разширение, както и на процеса на стабилизиране и асоцииране.

4. Тя ще разреши също по този начин да се укрепят правата на лицата, принадлежащи към малцинствата и общностите в Северна Македония, и като такава ще способства за спазването на политическите критерии от Копенхаген. В тази връзка Съветът приветства желанието на Северна Македония да стартира и извърши предпочитано съответните конституционни промени предвид на включването в преамбюла на Конституцията на жителите, които живеят в рамките на страната и са част от други народи, като да вземем за пример българите.

5. Като регистрира напълно този прогрес и непрекъснатото съблюдаване на условията във всички области, избрани от Съвета през юни 2018 година, Съветът реши да утвърди Преговорната рамка и да организира, в сходство с усъвършенстваната методология, политическа Междуправителствена конференция със Северна Македония на 23 юни 2022 година в Брюксел на ниво държавен глава или държавно управление, с цел да показа идващите стъпки в процеса на разширение след приемането на Преговорната рамка

6. Съветът също по този начин взема решение да свика нова Междуправителствена конференция, с която да се открият договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз, и показва подготвеност да я организира без повече отлагания и без спомагателни политически решения, незабавно щом Северна Македония извърши уговорката си да приключи горепосочените конституционни промени в сходство с вътрешните си процедури.

7. Във връзка с това Съветът отбелязва, че Комисията е напреднала в работата си по провеждането и завършването на процеса на изчерпателен обзор на правото на Европейски Съюз (аки) и е подготвена навреме да показа резултатите от него на Северна Македония. На тази основа Съветът приканва Комисията да продължи да прави оценка положението на подготовката на Северна Македония за започване на договаряния в съответни области и да дефинира най-вероятните въпроси, които ще зародят по време на договарянията, като стартира с клъстера " Основи ", който в сходство с рамката за договаряния ще бъде отворен първи, откакто Северна Македония извърши съответните критерии, контрактувани от Съвета.

С оглед чувствителността на тематиката, БГНЕС счита за належащо да цитира встъпителното изречение от декларацията на Европейски Съюз за договарянията за присъединение:

„ От името на Европейския съюз имам удоволствието да поздравявам през днешния ден тук уважаемите представители на Република Северна Македония за откриването на договарянията за присъединение на Вашата страна към Европейския съюз.

Това е исторически миг за всички нас, който бележи крайъгълен камък в развиването на нашите връзки. Процесът на разширение дава мощен подтик на политическите и икономическите промени, укрепва мира, демокрацията и стабилността в Европа и сближава хората. ” /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР