Съветът на Европа трябва да ръководи процес за изземване на

...
Съветът на Европа трябва да ръководи процес за изземване на
Коментари Харесай

ПАСЕ: Замразените руски активи трябва да се прехвърлят на Украйна

Съветът на Европа би трябвало да управлява развой за " изземване на съветски държавни активи и потреблението им в поддръжка на реконструкцията на Украйна ". Това се споделя в изказване на комисията по политически въпроси към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), оповестено на уеб страницата ѝ.

В проекторезолюция, основана на отчет на Лулзим Баша (Албания, EPP/CD), комисията сподели, че " Русия би трябвало да даде цялостно обезщетение за вредите, породени от нейните интернационално противоправни дейности, в това число унищожаването на инфраструктура, загуба на живот, стопански усложнения и други неподходящи последствия ".

Приблизително 300 милиарда щатски $ замразени съветски суверенни активи в този момент би трябвало " да бъдат предоставени разполагаем за възобновяване на Украйна ", сподели комитетът. До юни 2023 година документираните вреди за инфраструктурата и стопанската система на Украйна, породени от експанзията на Русия, се правят оценка на 416 милиарда щатски $, показаха парламентаристите.

Комитетът предложи основаването на " интернационален компенсационен механизъм " под егидата на Съвета на Европа, включващ интернационален поверителен фонд, в който да бъдат подадени съветските активи, държани от държави-членки и нечленки на Съвета на Европа, и " неутрален и ефикасен " интернационален комисия по искове, работеща според приети правосъдни правила, с цел да се произнася по искове, показани от Украйна и други субекти, наранени от експанзията.

Комитетът прикани страните членки и нечленки на Съвета на Европа, притежаващи съветски активи, да сътрудничат интензивно за прехвърлянето на тези активи към подобен механизъм - с поддръжката на Европейски Съюз, Съединени американски щати и Г-7.
 Европейски Съюз направи още една крачка към изпращане на съветски активи за Украйна
Европейски Съюз направи още една крачка към изпращане на съветски активи за Украйна

Планът ще засегне най-пряко Euroclear, основана в Белгия компания за финансови услуги, която държи към 191 милиарда евро

" Съгласно интернационалното право, страните имат пълномощията да подхващат контрамерки против страна, която съществено е нарушила интернационалното право. Сега е моментът държавите-членки на Съвета на Европа да преминат от наказания към контрамерки ", сподели комисията, добавяйки, че легитимността на такива контрамерки остава " неоспорима " в границите на суверенния имунитет.

Подобни стъпки, заключи комисията, биха имали тройната цел за подсилване на Украйна, гарантиране на отговорността на Русия и въздържане на бъдеща експанзия.

Асамблеята в цялостен състав - сплотяваща парламентаристи от 46-те държави-членки на Съвета на Европа - ще разиска отчета навреме.
 Украйна скоро няма да получи помощ от замразените съветски активи в Европейски Съюз
Украйна скоро няма да получи помощ от замразените съветски активи в Европейски Съюз

Резервите на Франция, Германия и Белгия изключват бързо съглашение по въпроса

Пропомняме, че Европейският съюз (ЕС) се съгласи да задели милиарди евро облаги от замразени активи на Руската централна банка, проправяйки пътя за прекачване на облагите в Украйна. 

Европейски Съюз предложи проект на 12 декември за изземване на към 15 милиарда евро от планувани облаги, генерирани от замразени активи на централната банка на Русия, и прехвърлянето им на Украйна.

Европейската комисия (ЕК) пресметна, че проектът ще генерира към 3 милиарда евро годишно, или 15 милиарда от 2023-2027 година

Планът ще засегне най-пряко Euroclear, основана в Белгия компания за финансови услуги, която държи към 191 милиарда евро в съветски активи.

Според проектотекста, забелязан от FT, Европейски Съюз се съгласява, че облагите няма да бъдат изплащани като дивиденти на акционерите, до момента в който не бъде реализирано съглашение за основаване на " финансов принос към бюджета (на ЕС), който ще бъде набран от тези чисти облаги за поддръжка на Украйна. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР