Съветът на ЕС взе официално решение за премахване на паспортния

...
Съветът на ЕС взе официално решение за премахване на паспортния
Коментари Харесай

ТАСС: За първи път в историята си ЕС одобри „частичен Шенген“ за Румъния и България

Съветът на Европейски Съюз взе публично решение за унищожаване на паспортния надзор сред страните от Шенген, Румъния и България от март 2024 година, само че единствено за въздушен и морски превоз, той ще остане на сухопътните контролно-пропускателни пунктове, оповестиха от задачата на Испания, която ръководи Съвета на Европейски Съюз до края на годината. Въвеждането на „ непълен Шенген “ за тези две страни стана казус в историята на Европейски Съюз, оповестява ТАСС.

" Съветът на Европейски Съюз реши да разшири Шенгенската зона за България и Румъния. Вътрешният (в рамките на Шенгенската зона - бел. ТАСС) граничен надзор на морския и въздушния превоз ще бъде отстранен през март 2024 година, решение за унищожаване на контрола на сухопътните гранични пунктове ще бъде взето по-късно “, се споделя в изказването на испанското председателство на Европейски Съюз.

Въпросът дали Румъния и България към този момент ще могат да издават шенгенски визи на чужденци към момента не е обяснен от нито една от европейските структури.

От началото на миграционната рецесия през 2015 година доста страни от Шенген неведнъж възстановяваха граничния надзор на вътрешните си сухопътни граници на Европейски Съюз, само че това беше направено без да се преразглеждат параметрите на шенгенските съглашения. Само през 2015 година в Европейски Съюз са публично регистрирани към 2 милиона противозаконни прекосявания на границата. По същата причина още веднъж е отсрочено цялостното влизане на Румъния и България в Шенген с премахването на вътрешната сухопътна граница, прибавя ТАСС.

Процесът на приемане в една от европейските общности (Европейски съюз, еврозона, Шенгенско пространство) в никакъв случай до момента не е бил разделян на етапи; преди този момент, след приемането, всички страни кандидатки незабавно ставаха пълноправни членове на тези структури. Следователно самите понятия за „ непълен “, „ морски “, „ въздушен “ или „ сухопътен “ Шенген в никакъв случай не са били употребявани до момента.

Шенгенската общественост е основана през 1985 година от Франция, Германия, Белгия, Холандия и Люксембург. Границите на Шенгенската зона не съответстват с границите на Европейския съюз, макар че и двете структури до момента включваха 27 страни. Членове на Шенген са Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн отвън Европейски Съюз. Но членовете на Европейски Съюз Ирландия и Република Кипър не вземат участие в Шенген, а Румъния и България едвам през вчерашния ден получиха частична покана.

Инфо: ТАСС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР