Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за започване

...
Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за започване
Коментари Харесай

ЕС одобри началото на военноморска операция за сигурност в Червено море и Персийския залив

Съветът на Европейски Съюз заяви, че е приел решение за започване на военноморска интервенция за сигурност на корабоплаването в Червено море и Персийския залив. Операция ще обезпечи наличие в зоната на многочислени набези на хусите против търговски кораби.

Предвижда се европейски военноморски сили да съпровождат комерсиалните кораби в региона. Действия ще се правят и в Ормузкия пролив, в интернационалните води на Червено море, в Аденския залив, в Арабско море, Оманския залив и Персийския залив, се показва в известието. Щабът на интервенцията ще бъде в гръцкото пристанище Лариса.

Съветът на Европейски Съюз отбелязва, че дейностите на хусите против комерсиалното мореплаване нарушават свободата на директно прекосяване през проливи по Конвенцията на Организация на обединените нации за морското право. През януари Съветът за сигурност на Организация на обединените нации одобри резолюция, в която осъди нападенията и означи правото на страните да пазят своите кораби от набези.

Европейската военноморска задача получи в началото утвърждение на 29 януари. Засега се планува интервенцията да продължи до февруари следващата година.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР