Съветът на ЕС съобщи, че е готов с преговорното си

...
Съветът на ЕС съобщи, че е готов с преговорното си
Коментари Харесай

Съветът на ЕС ще преговаря за прозрачност на държавната реклама в медиите

Съветът на Европейски Съюз заяви, че е подготвен с преговорното си мнение по бъдещото европейско медийно законодателство. Съветът ще упорства в договарянията с Европейския парламент за това страните в Европейски Съюз да обезпечат плурализъм, самостоятелност и вярна работа на публичните медии, работещи в техните граници.

Предлага се въвеждането на разпореждания за възстановяване на отбраната на публицистите и техните източници, и ограничение на потреблението на насилствени ограничения като слагане на шпионски програмен продукт за добиване на информация за тяхната активност. Предвижда се страните в Европейски Съюз да могат да одобряват по-строги или по-подробни по отношение на европейските правила.

Разширява се обсегът на условията за бистрота освен на собствеността, която може да се ползва за всички снабдители на медийни услуги, само че и за държавната реклама, където опцията за национални изключения от общите правила за дребни организации се планува доста да бъде понижена. Съветът планува по-ясни правила за връзката сред доста огромни снабдители на онлайн платформи и снабдители на медийни услуги, които се придържат към регулаторни или саморегулиращи режими на публицистичен надзор и журналистически стандарти, с цел да може на такова наличие да се обръща изключително внимание.

Съветът отбелязва, че отчети на Европейската комисия регистрират политизиране на медиите и слагат въпроси за прозрачността на медийната благосъстоятелност и независимостта на медийните регулатори, съобщи Българска телеграфна агенция. Комисията показа своя медиен законопроект предходната година, с който предложи устойчиво финансиране за публичните медии, бистрота на медийната благосъстоятелност, отбрана на публицистичната самостоятелност и медийния плурализъм, както и попречване на медийна централизация, се отбелязва в известието.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР