Съветът на ЕС съобщи, че днес окончателно е одобрил отпускането

...
Съветът на ЕС съобщи, че днес окончателно е одобрил отпускането
Коментари Харесай

ЕС отпуска 3,5 млрд. евро за посрещане на нуждите на украинските бежанци

Съветът на Европейски Съюз заяви, че през днешния ден дефинитивно е одобрил отпущането на 3,5 милиарда евро за страните от Европейски Съюз, които са приютили украински бежанци, предава Българска телеграфна агенция. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 4083
Решението получи предходната седмица поддръжка от болшинството в Европейския парламент. Посочената сума е единствено част от финансирането, планувано до края на годината за тази цел.

Средствата се отпускат от бюджета за икономическо възобновяване след пандемията и ще послужат главно на страните, където идват или през които минават най-вече бежанци.

Предварително изплатените тази година средства ще бъдат увеличени от 11 на 15 на 100 за всички страни от Европейски Съюз и от 11 на 45 на 100 за страните, където притокът на бежанци от Украйна възлиза на над един % от броя на локалното население в края на първия месец след началото на съветските военни дейности.

Държавите, които ще получат 45 на 100 авансово финансиране, са Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които имат обща граница с Украйна, както и Австрия, България, Чехия, Естония и Литва, които са приели бежанци, чийто брой надвишава един % от локалното население към 23 март.

Европейски Съюз ще обезпечи общо към 17 милиарда евро от неизползвани и пренасочени бюджетни средства за бежанците от Украйна.

Средствата ще послужат за обезпечаване на заслон, обучение и здравни грижи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР