Съветът на ЕС реши да разшири Шенген с България и

...
Съветът на ЕС реши да разшири Шенген с България и
Коментари Харесай

Австрия официално потвърди за частичния Шенген

Съветът на Европейски Съюз реши да разшири Шенген с България и Румъния, заяви испанското председателство на Европейски Съюз в обществената мрежа Екс. Оттам прецизират, че въздушните и морските граници за двете страни ще бъдат вдигнат през март 2024-та година, а решението за премахването на сухопътните ще бъде взето по-нататък. Това е последното решение за 2023-та година при испанското председателство, се споделя още в известието.

" Дългоочаквана стъпка за румънските и българските жители, с цел да се радват на по-голяма независимост на придвижване с вероятността това да стане и за пътния превоз ", написа в обществената мрежа Екс ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. Европейската комисия също приветства решението.

" Днес България и Румъния би трябвало да се гордеят. Решението за унищожаване на вътрешните гранични инспекции по въздух и море е огромна стъпка напред за тях и за Шенгенското пространство. България и Румъния работиха интензивно за това и го заслужават ", съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

От Комисията напомнят, че по нейна оценка двете страни-членки са подготвени да се причислят към Шенген още от 2011 година " Оттогава те не престават да потвърждават, че извършват изискванията. Това още веднъж бе доказано от три задачи за определяне на обстоятелствата, извършени на българските и румънските външни граници през 2022 година и 2023 година ", акцентират оттова.

Обсъжданията за дата за вероятно унищожаване на инспекциите по вътрешните граници ще продължат през 2024 година, като решение на Съвета по този въпрос се чака да бъде взето в рационален период, акцентират от комисията.

За да се помогне на България и Румъния да пазят външните граници на Съюза, те ще продължат да получават забележителна финансова поддръжка и помощ от Европейската организация за гранична и брегова защита " Фронтекс ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР