Съветът на ЕС постигна днес решение с квалифицирано мнозинство, с

...
Съветът на ЕС постигна днес решение с квалифицирано мнозинство, с
Коментари Харесай

ЕС постигна решение, с което ЕК може да изтегли заем за Украйна

Съветът на Европейски Съюз реализира през днешния ден решение с квалифицирано болшинство, с което Европейската комисия ще може да изтегли заем от интернационалните финансови пазари за обезпечаване на 18 милиарда евро за Украйна следващата година. Това заяви след съвещанието на финансовите министри в Брюксел чешкият финансов министър Збинек Станюра, съобщи Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8476
По неговите думи комисията ще бъде в положение от януари следващата година да стартира да изплаща на Киев суми по заема. Той добави, че в идващите дни може да се чака да бъдат преодолени пречките, свързани с Унгария, които препятстват постигането на единомислещо решение за обезпечаването на финансовата поддръжка за Украйна.

Министърът разясни, че Чешкото председателство на Съвета на Европейски Съюз преглежда в целокупност въпросите със заема за Украйна и одобряването на разноските по унгарския проект за икономическо възобновяване от пандемията. Той разясни, че идната седмица се чака спомагателна оценка на Европейска комисия, от която зависи одобряването на разноските на Будапеща и постигането на единогласие за обезпечаване на помощта за Украйна.

Зам.-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис посочи, че Украйна може да получи средствата или посредством заем, изтеглен от Европейска комисия от интернационалните пазари, или от бюджета на Европейски Съюз. По неговите думи, без значение коя от двете благоприятни условия ще бъде приложена, Киев ще получи средствата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР