Съветът на ЕС одобри днес окончателно предложението на Европейската комисия

...
Съветът на ЕС одобри днес окончателно предложението на Европейската комисия
Коментари Харесай

ЕС въвежда единна система с данни за осъжданите чужденци

Съветът на Европейски Съюз утвърди през днешния ден дефинитивно предлагането на Европейската комисия за основаване на Европейска осведомителна система за съдимост за жители на страни отвън Общността. Базата данни ще бъде налична онлайн и управляващите ще могат елементарно да търсят за съществуване на съвпадане. При съвпадане ще се показват страните от Европейски Съюз, от които може да бъдат получени цялостни данни от регистрите за съдимост за дадения чужденец, се показва в известие на Европейска комисия.

Системата ще съдържа данни за идентичност, в това число пръстови отпечатъци и портретни фотоси. Освен при наказателни производства, системата ще може да се употребява да вземем за пример и при инспекция на хора, които ще работят с деца, или при издаване на разрешителни, да вземем за пример за носенето на огнестрелно оръжие. Новите правила към този момент са признати от Европейския парламент и ще влязат в действие във всички страни от Общността след публикуването им в Официалния вестник на Европейски Съюз в идващите седмици.

Предвижда се по-нататък да бъде въведена опция за инспекции в базата данни при разглеждане на заявки за позволение за пътешестване до Европейски Съюз, при оценка на заявки за визи или при следствие на потреблението на подправена идентичност. Съществуващата система се употребява към три милиона пъти годишно за продан на данни за постановени присъди.

В към 30 на 100 от случаите на потърсени данни от регистрите за съдимост е даден позитивен отговор - предоставени са действителни данни от регистрите за съдимост, основно при наказателни производства, се отбелязва в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР