Съветът на ЕС даде зелена светлина на реформата в сектора

...
Съветът на ЕС даде зелена светлина на реформата в сектора
Коментари Харесай

Пакетът Мобилност мина безпроблемно през Съвета на ЕС

Съветът на Европейски Съюз даде зелена светлина на промяната в бранша на автомобилните транспорти в Европейски Съюз, известна като пакета "Мобилност ". Новото законодателство се оспорва от девет страни членки, в това число България. Техният главен мотив е, че пакетът опонира на свободното придвижване на хора и артикули в Европейски Съюз, както и че блокира конкуренцията в транспортния бранш.

Съветът на Европейски Съюз оповестява, че новите правила целят възстановяване на изискванията на труд за водачите на камиони, основава и по-справедливи правила за командироване и достъп до пазара на транспорти. Повечето страни от Централна и Източна Европа обаче виждат като съществена цел на пакета "Мобилност " елиминиране на конкуренцията.

Страните от Западна Европа споделят, че задачата е основаване на ясни правила в бранша и отбрана правото на заслужен труд за водачите.

Пакетът се състои от два регламента, които контролират достъпа до пазара на автомобилни транспорти в Европейски Съюз и специалността на автомобилния транспортьор. Има нова разпоредба за оптималното работно време и минималното време за отмора на водачите. Към пакета е приложена и инструкция за командироването на водачите.

След гласуването на Съвета на Европейски Съюз следва пакетът "Мобилност " да бъде гласуван на второ четене от Европейския парламент, преди да бъдат оповестен в Официалния вестник на Европейски Съюз. Двата регламента ще влязат в действие 20 дни след обнародването им. Има специфични крайни периоди за монтиране на тахографите на камионите.

Държавите, които са дали своят вот срещу пакета в Съвета на Европейски Съюз, са България, Кипър, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Малта, Полша и Румъния. Преди два месеца те излязоха с декларация срещу новото законодателство. Франция, Германия, Австрия и Нидерландия обаче твърдо поддържат промените.

Пакетът вкарва наложителното връщането на всеки осем седмици на камионите в страната по генезис. Шофьорите нямат право да почиват дълго време в кабината на камионите и ще би трябвало да се заплаща за хотел. Ако почивката е отвън дома, настаняването би трябвало да бъде платено от компанията.

Компаниите ще би трябвало да провеждат разписанията си по този начин, че техните водачи да се прибират в страната си най-малко един път на четири седмици.

България към този момент заплаши, че ще оспорва част от клаузите в пакета пред Съда на Европейски Съюз с аргумента, че те нарушават правилото за свободното придвижване на хора и артикули в съюза. Страната се опълчва основно на връщането на водачите и празните камиони в страните им на генезис. Според българските управляващи това опонира на задачите и на Зелената договорка.

Страните от Източна Европа могат да разчитат на поддръжка на еврокомисаря по превоза Адина-Йоана Вълян (Румъния), която разпореди да се направи оценка за въздействието върху околната среда от връщането на празните камиони.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР