Съветът на екоминистрите на ЕС одобри окончателно днес въвеждането на

...
Съветът на екоминистрите на ЕС одобри окончателно днес въвеждането на
Коментари Харесай

ЕС одобри единно зарядно от 2024 г.


Съветът на екоминистрите на Европейски Съюз утвърди дефинитивно през днешния ден въвеждането на единно зарядно за зареждане на електронни устройства. За стандарт се приема USB-C, употребен в андроидните устройства, което значи, че продуктите на " Епъл " ще би трябвало да трансформират своите зарядни. Според информация, публикувана по-рано този месец, компанията към този момент работи над това и първите Айфони с USB-C порт може да се появят още идната пролет през май.

Единни зарядни би трябвало да се вкарат до 2 години след влизането в действие на регламента, т.е. от есента на 2024 година, като първо ще важат за мобилни телефони, електронни книги, таблети, цифрови фотоапарати, конзоли за игри, слушалки, тонколони, безжични мишки и клавиатури, както и за портативни навигационни системи. За преносимите компютри има пролонгация - 40 месеца, което значи пролетта на 2026 година

Оттук нататък следва решението да бъде подписано от президента на Европейския парламент Роберта Мецола и представител на чешкото председателство, и да излезе в формалния вестник на Европейски Съюз, като влезе в действие 20 дни след публикуването.

Европейска комисия счита, че единното зарядно ще понижи е-отпадъците. В момента те са 16,2 кг на глава от популацията на Европа годишно, като съгласно инфографика на Съвета на Европейски Съюз годишно европейските консуматори генерират 11 000 тона е-боклук от неползвани или изхвърлени зарядни. Годишно европейците купуват 420 млн. електронни устройства. Всеки европеец приблизително има три зарядни, от които употребява единствено две постоянно. 38% се оплакват от проблеми със зареждането заради липса на съвместими зарядни.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР