Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) е уволнил

...
Съветът на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) е уволнил
Коментари Харесай

Редица противозаконни действия. ДКК съобщи, че е уволнила втората си директорка

Съветът на шефовете на Държавната консолидационна компания (ДКК) е уволнил в понеделник вечерта втората си директорка Ваня Караганева поради „ редица незаконни дейности и безотговорни бездействия “. Това излиза наяве от в детайли, качено на уеб страницата на компанията.

Караганева стана част от борда на ДКК при започване на септември като предопределение на тогавашния длъжностен стопански министър и принципал на компанията Кирил Петков. В момента той е претендент за министър председател от „ Продължаваме промяната “ и води договаряния за сформиране на съдружен кабинет с Българска социалистическа партия, „ ИТН “ и „ Демократична България “.

В края на октомври Съветът на шефовете на ДКК Караганева за втори изпълнителен шеф паралелно с досегашната шефка Рая Каназирева, която в този момент остава единствен титуляр на поста.

От август насам това е третото разтърсване по върховете на държавното дужество. Първо Кирил Петков уволни някогашния изпълнителен шеф Ясен Спасов. Тогавашният стопански министър разкри, че на повишени цени, възлагани на няколко компании от друго държавно сдружение – „ Монтажи “ ЕАД.

Според Петков страната е била източвана без търгове и публични поръчки, а контролът е бил прикрит под шапката на ДКК. Затова той вкара в борда на компанията Караганева и Валери Белчев, а за изпълнителен шеф дефинира Анастас Гогов.

Последният обаче беше освободен в края на септември, а Белчев стана длъжностен финансов министър на мястото на Асен Василев, който основа дружно с Петков „ Продължаваме промяната “. Така след уволнението на Караганева в управлението на ДКК към този момент няма назначения на някогашния длъжностен стопански министър. Освен досегашната първа изпълнителна шефа Рая Каназирева, в борда са още неговите остарели членове Радостин Вазов и Диляна Софиянска.

Именно тримата са подписали за уволнението на Караганева, от което излиза наяве, че тя е била назначена на поста в нарушаване на закона, защото е имала и различен шеф, макар, че е заявила противоположното.

Сред останалите позволени от нея нарушавания Съветът на шефовете показва взето от Караганева еднолично решение да освободи като процесуален представител по пет висящи търговски каузи юрист Александър Краварски и да подписа контракт за правна помощ за 1.120 млн. лева с друго лице без това да е в съгласие с финансовия инспектор на компанията.

Успоредно с това тя е назначила юриста за ръководител на комисии по желание на членове в бордовете на дъщерните на ДКК сдружения – „ Вазовските машиностроителни фабрики “ (ВМЗ), „ Монтажи “ и „ Кинтекс “.

Другото съществено нарушаване от нейна страна е, че трансформирала утвърден към този момент от борда на ДКК план за извънсъдебно и подписала друг текст. Русенската оръжейна компания се оказа след банкрута на Корпоративна комерсиална банка, паралелно с която ДКК беше направила опит да я овладее през цесии за задължения.

Сред останалите нарушавания на Караганева са посочени смени на членове на борда на ВМЗ и безмотивна смяна на обслужващата банка на компанията.

По информация на Свободна Европа служебната министърка на стопанската система Даниела Везиева ще направи изказване във връзка освобождението на втората изпълнителна директорка на ДКК по-късно във вторник.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР