Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е дал

...
Съветът на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) е дал
Коментари Харесай

Искането за уволнение на шефове в Булгартрангаз стигна до надзора на оператора

Съветът на шефовете на " Българския енергиен холдинг " (БЕХ) е дал инструкции на надзора на " Булгартрансгаз " да вземе решение по желаното от служебния енергиен министър Андрей Живков премахване на тричленния директорски съвет на държавния газов оператор. Това оповестиха от БЕХ във вторник след среща на борда във връзка обществено направеното искане от Живков да се махнат шефовете на сдружението поради констатациите на енергийния регулатор за нарушавания при подписването на всички контракти за градежа на газопровода " Балкански поток ".

БЕХ е изискал също по този начин от надзора на дъщерното си сдружение до 9 юли – последният работен ден преди предварителните парламентарни избори, да показа на принципала си " съответните отчети и мнения, касаещи събитията, свързани с осъществената от Комисията за енергийно и водно контролиране инспекция ".

Регулаторът преди дни излезе с отчет, съгласно който " Булгартрансгаз " (БТГ) не е съгласувал с него клаузите на всичките 19 контракта за построяването и финансирането на продължението на съветския газопровод " Турски поток " от границата ни с Турция до тази със Сърбия. Дружеството не е спазило това условие на Наредбата за лицензиране на сдруженията в енергетиката и е застрашено от санкция от най-малко 20 хиляди лева за всяко от 19-те нарушавания. Така обаче не е наложена, а нова работна група на Комисията за енергийно и водно контролиране ще прави оценка кумулативния резултат върху финансовото положение на сдружението от всички взети назаем средства за построяването на газопровода, чиято стойност е 2.6 милиарда лева

Според енергийното министерство планът " Балкански поток " е довел до свръхзадлъжнялост на газовия оператор, който от 4 млн. лева задължения при започване на 2019 година към този момент е натрупал 2.6 милиарда лева борчове. Живков към този момент разгласи, че приходите на БТГ не са задоволителни за изплащането на инвестицията в " Турски поток " в оповестявания от предходния енергиен министър Теменужка |Петкова период от 10 години.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР