Съвета на Европа по отношение на земеделие е взел решение

...
Съвета на Европа по отношение на земеделие е взел решение
Коментари Харесай

Министър Гечев от Пловдив: Украинската помощ за български земеделци ще продължи и догодина

Съвета на Европа във връзка с земеделие е взел решение да удължи украинската помощ пред идната 2023г. На този стадий към момента се спори дали те да продължат до първото полугодие или да обзет цялата година. Това разгласи от Пловдив служебният аграрни министър Явор Гечев.
Прочетете още
„ Има още отзиви, само че се обрисува украинската помощ да продължи и следващата година. Самите вие сте очевидци по какъв начин през вчерашния ден земеделските производители съумяха за получат главния пакет от държавната помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на икономическо влияние на експанзия против Украйна. Иначе имаме едни още 5% по програмата, които обработваме и също се чака да бъдат задействани “, добави земеделският министър.

Той добави, че в границите на две седмици са били признати 37 500 заявление от български производители, които желаят поддръжка поради загуби, насъбрани заради военния спор в Украйна. Данните им са били обработени в рамите на 5 дни. Близо 60 милиона е бюджетът на остатъчните средства, които ще бъдат отделени за бранш земеделие.



Министър Гечев разяснява и резултатите на взетите от БАБХ проби на украинско зърно. Припомняме, че тематиката провокира редица митинги в страната. Провод за тях стана терзанието на български зърнопроизводители, че има безотговорен импорт на украинско зърно, чието качество е недоказано.

„ Българските консуматори да са сигурни, че няма да допуснем нещо на пазара, което не дава отговор на европейските качества. Имам информация за спомагателна проба, която е подготвена. Тя е отрицателна. Взети са ограничения във връзка с излязлите резултати. Всички проби за ГМО и тежки метали са негативни. Остатъчни пестициди мъчно могат да се заловен при миналогодишна годишна продукция “. По мотив следното той съобщи, че БАБХ не разполага със своя лаборатория и пробите се изпращат към частна такава. „ Ако има отрицателна проба, навреме ще се даде информация “, добави той.

Министър Явор Гечев и министърът на нововъведенията Александър Пулев дойдоха под тепетата във връзка провеждането на #AGRO 4.0 „ Поглед в бъдещето ” . В рамките на конференция за интелигентно земеделие „ Поглед в бъдещето ” директно ангажирани със земеделие и произвеждане разискаха политики за цифрово земеделие, както и опциите за финансиране на цифровата промяна на агросектора и селските региони.



Малко след конференцията той разясни пред публицисти, че Стратегическия проект за развиване на земеделието би трябвало да завърши в границите на 10 дни.

„ Има още няколко съставни елементи за изчистване, преди да бъде предаден в Брюксел. Иначе проектът е подготвен, бавим го само и единствено тъй като имаме графици за съблюдаване и тъй като имаме искания за повече качество “, обясни министърът на земеделието.



Гечев разяснява и дейностите на служебното държавно управление по линия на Плана за възобновяване. По негови думи има 4 ограничения, по които се работи. „ Вървим добре. Не, не са подготвени още, само че в обозримо бъдеще, отново споделям – до месец, месец и малко ще имаме драфтовете на нещата в напреднал вид, с цел да може да бъдат приложими  и да тръгнат към земеделските производители “.

„ Държавен фонд земеделие е напреднал. Контролните системи бяха заспали, когато на власт встъпи служебното държавно управление. Това е мощно подценявана тематика. Бяха употребявани пари от настоящата поддръжка на системата ИСАК (Интегрирана система за администриране и контрол). В момента вкарваме още средства в цялата тази работа. Включително и би трябвало да наваксаме редица от процесите. Нека са спокойни земеделските производители и се надялвам след изборите да се продължи работата по този метод “, разяснява още Гечев.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР