Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман благодари на френския президент

...
Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман благодари на френския президент
Коментари Харесай

Визитата на саудитския принц във Франция възмути правозащитниците

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман благодари на френския президент Еманюел Макрон за оказания му през вчерашния ден " топъл банкет ". Визитата обаче скандализира правозащитниците , съобщи Франс прес.

Макрон посрещна с дълго здрависване поканения на работна вечеря в Елисейския замък принц, който на процедура ръководи кралството.

Това бе първото посещаване на Мохамед бин Салман във Франция след убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги от саудитски сътрудници.

В обръщение до Макрон престолонаследникът изрази " дълбоката си благодарност " към френския президент и му благодари за " топлия банкет и гостоприемството " по време на тази публична аудиенция.

В посланието се прецизира, че визитата е завършило и Бин Салман към този момент е напуснал Франция.

Критик на саудитската власт, Джамал Хашоги беше погубен на 2 октомври 2018 година в саудитското консулство в Истанбул, където бе пристигнал да желае документи, нужни му за подписване на брак. Жалба за съучастничество в похищение и наложително изгубване по отношение на убийството на журналиста Джамал Хашоги бе подадена ден по-рано в Париж против Мохамед бин Салман, оповестиха две неправителствени организации и техният френски юрист.

Хатидже Ченгиз, избраница на Джамал Хашоги, съобщи през вчерашния ден, че е " скандализирана и възмутена от това, че Еманюел Макрон приема с всички почести палача " на годеника й .
Междувременно стана ясно, че принц Мохамед бин Салман и Макрон желаят " да засилят съдействието " за да смекчат отражението на войната в Украйна върху Европа, Близкия изток и света, заяви френското президентство, представено от Франс прес.

По време на срещата им Макрон е подчертал значимостта на продължение на започнатото двустранно съдействие, целящо диверсификация на енергийните доставки на европейските страни, се споделя в изказването на Елисейския замък.

Саудитска Арабия и Франция са се споразумели да засилят съдействието си в областта на възобновимата сила и чистите водородни горива , отбелязва Ройтерс, като цитира взаимно изказване на двете страни, оповестено от Саудитската организация по печата.

Двамата водачи са разискали и смисъла на стабилизацията на световните енергийни пазари и доставките на пшеница и зърно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР