Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман ускорява темпото, с което иска

...
Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман ускорява темпото, с което иска
Коментари Харесай

Ще стане ли Саудитска Арабия нормална държава?

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман форсира темпото, с което желае да преустрои цяла Саудитска Арабия. Вече не му стигат дребните крачки - като да вземем за пример решението да се позволи на дамите да карат.

Салман, който явно залага на шоковата терапия, притегли вниманието още с думите си, че отсега нататък Саудитска Арабия би трябвало да практикува един сдържан ислям. Сега престолонаследникът подреди да бъдат задържани неколцина от най-важните принцове в кралството, които се противопоставяха на новия му курс. Уволнени бяха и министри, в чиито качества Салман се съмнява. Такива ограничения крият и опасности, тъй като престолонаследникът автоматизирано уголемява кръга на своите врагове. Той към този момент настрои против себе си реакционните духовни водачи и част от силите за сигурност, които към момента са лоялни към обезвластения някогашен министър на вътрешните работи.

Мохамед бин Салман, който е внук на създателя на саудитското кралство, разпорежда очакванията си точно на поколението на внуците-принцове. С желязна ръка и с ограничения от горната страна надолу той желае да трансформира Саудитска Арабия в съвременна национална страна. Досега саудитският кралски двор постоянно е залагал на консенсуса. Но могъщият престолонаследник явно счита, че това единствено забавя нещата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР