Саудитският политически дисидент Манеа ал-Ями е бил убит в Ливан,

...
Саудитският политически дисидент Манеа ал-Ями е бил убит в Ливан,
Коментари Харесай

Саудитски дисидент е убит в Ливан

Саудитският политически отстъпник Манеа ал-Ями е бил погубен в Ливан, предава Ройтерс, базирайки се на информация от опозиционната саудитска група Партия на националното заседание (ПНА) и източници от ливанските сили за сигурност.

В свое известие, оповестено в " Туитър ", опозиционната група ПНА, която е учредена от саудитски жители в заточение, сподели, че Ями е бил " погубен при подозрителни условия " в събота. Тя настоя за " заслужено, ясно и транспарантно следствие " на убийството и съобщи, че счита саудитските управляващи за виновни за това, че не са съумели да запазят живота на саудитски жители, които са се открили в чужбина в търсене на повече независимост.

Ливанските сили за вътрешна сигурност споделиха, че 42-годишен саудитски жител е бил наръган в събота от двамата си братя и става въпрос за фамилна кавга. Те не разгласиха името на жертвата, само че споделиха, че през вчерашния ден са арестували двамата братя и те са създали признания. Източник от ливанските сили за сигурност удостовери пред Ройтерс, че жертвата е точно Манеа ал-Ями.

Саудитският дипломат в Ливан Уалид ал-Букари похвали работата на ливанските управляващи по " разкриването на обстоятелствата и изправянето на причинителите пред съда " в свое известие в " Туитър ".

Ями, който е част от шиитското малцинство на исмаилите в Саудитска Арабия, е живял в Ливан от 2015 година, сподели върховен член на ПНА. Той се опитвал да си обезпечи безвредно прекосяване в трета страна. Ями е взел участие в основаването на ПНА през 2020 година. Групата пропагандира за основаването на парламент в Саудитска Арабия, както и за въвеждането на конституционни гаранции за разделянето на законодателната, изпълнителната и правосъдната власт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР