Саудитският крал Салман откри днес среща на върха на Арабската

...
Саудитският крал Салман откри днес среща на върха на Арабската
Коментари Харесай

Саудитският крал: Иран се меси крещящо в делата на арабските страни

Саудитският крал Салман откри през днешния ден среща на върха на Арабската лига (АЛ) с наказание на "крещящите намеси на Иран " в арабските каузи, съобщи Франс прес.

"Повтаряме нашето твърдо наказание на терористичните актове, осъществени от Иран в арабския район и отхвърляме крещящите намеси в делата на арабските страни ", сподели той в тирада, с която откри 29-ата среща на арабските водачи в източния саудитски град Дахран.

Генералният секретар на АЛ Ахмед Абул Геит прикани арабските страни към единение на фона на външните провокации, съобщи ТАСС.

Вътрешните разделения в арабския свят станаха съществена причина за засилените намеси в нашите работи, предизвести той.

Асошиейтед прес отбелязва, че напрежението с Иран и споровете в Сирия и Йемен заплашват стабилността в района.

Саудитският монарх и други арабски водачи дадоха да се разбере, че поддръжката им за палестинците остава непоколебима, показва АП.
Ройтерс отбелязва, че срещата минава под мотото "Ерусалим ".

Крал Салман отхвърли решението на американския президент Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила да признае Ерусалим за столица на Израел, съобщи още Франс прес.

"Източен Ерусалим е неразделна част от палестинските територии ", акцентира той.

Саудитският крал разгласи, че страната му ще подари 200 милиона $ за палестинците, съобщи Ройтерс.

Франс прес показва, че три четвърти от тази сума ще отидат за ислямските религиозни парцели в Източен Ерусалим, който палестинците желаят за столица на бъдещата си страна.

Кралят направи тези изказвания на фона на известията за определяне на връзки сред Саудитска Арабия и Израел в миг, когато и двете страни усещат опасност от общия зложелател Иран.

Палестинският президент Махмуд Абас прикани арабските страни да блокират опитите на Израел да стане променлив член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, съобщи ТАСС.

Съединени американски щати изгубиха доверието ни като медиатор в мирния развой, сподели Абас.

Катар не е показан на високо ниво на срещата. Това е знак, че почналият преди близо една година спор сред дребното, само че богато и авторитетно емирство с група прилежащи страни отпред със Саудитска Арабия, е надалеч от решение, отбелязва Ройтерс.

Катар бе упрекнат от саудитския блок, че се е сближил с Иран и поддържа екстремистки групировки - нещо, което той отхвърля.

Сирия, чието участие в АЛ бе замразено през 2011 година поради войната, също не е показана на срещата, показва Франс прес.

Срещата на върха на организацията на арабските страни стартира един ден откакто Съединени американски щати, Англия и Франция нанесоха удари по цели на сирийското държавно управление в отговор на хипотетичната офанзива с химическо оръжие на 7 април против следения по това време от бунтовници град Дума.

Ройтерс отбелязва, че крал Салман не е загатнал въобще за военната интервенция на западните сили на фона на раздялите в АЛ по въпроса. Саудитска Арабия и нейните съдружници поддържаха ударите, Ирак и Ливан ги осъдиха, а страни като Йордания и Кувейт не показаха позиция и още веднъж приканиха за политическо споразумяване на сирийския спор, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР