Саудитският крал Салман откри днес среща на върха на Арабската

...
Саудитският крал Салман откри днес среща на върха на Арабската
Коментари Харесай

Арабската лига обсъжда ”крещящи намеси на Иран”

Саудитският крал Салман откри през днешния ден среща на върха на Арабската лига (АЛ) с наказание на " крещящите намеси на Иран " в арабските работи.

" Повтаряме нашето твърдо наказание на терористичните актове, осъществени от Иран в арабския район и отхвърляме крещящите намеси в работите на арабските страни ", сподели той в тирада, с която откри 29-ата среща на арабските водачи, която се организира в източния саудитски град Дахран.

Генералният секретар на АЛ Ахмед Абул Геит прикани арабските страни към единение на фона на външните провокации, съобщи Франс прес.

Вътрешните разделения в арабския свят станаха съществена причина за засилените вмешателства в нашите работи, предизвести той.

Асошиейтед прес отбелязва, че напрежението с Иран и споровете в Сирия и Йемен заплашват стабилността в района.

Саудитският монарх и други арабски водачи в това време дадоха да се разбере, че поддръжката им за палестинците остава непоколебима.

Крал Салман отхвърли решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел.

" Източен Ерусалим е неразделна част от палестинските територии ", акцентира той. Саудитският крал сподели това на фона на известията за определяне на връзки сред страната им и Израел на фона на опасността от общия зложелател Иран.

Катар не е показан на високо ниво на срещата. Това е знак, че почналият преди близо една година спор сред дребното, само че богато и авторитетно емирство, от една страна, и група прилежащи страни отпред със Саудитска Арабия, от друга, е надалеч от разрешаване.

Катар бе упрекнат от саудитския блок, че се е сближил с Иран и поддържа екстремистки групировки - нещо, което той отхвърля.

Сирия, чието участие в АЛ бе замразено през 2011 година поради войната, също не е показана на срещата.

Срещата на върха на организацията на арабските страни стартира един ден откакто Съединени американски щати, Англия и Франция нанесоха удари по цели на сирийското държавно управление в отговор на хипотетичната офанзива с химическо оръжие на 7 април против следения по това време от бунтовници град Дума.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР