Саудитският крал Салман откри днес среща на върха на Арабската

...
Саудитският крал Салман откри днес среща на върха на Арабската
Коментари Харесай

Саудитският крал осъди намесата на Иран в арабските дела и обеща $150 млн. на Източен Йерусалим

Саудитският крал Салман откри през днешния ден среща на върха на Арабската лига с наказание на „ крещящата намеси на Иран “ в арабските работи и даде обещание $150 млн. на палестинците за поддържането на ислямското завещание в Източен Йерусалим, съобщи Агенция Франс Прес.

„ Повтаряме нашето твърдо наказание на иранските терористични актове в арабския район и отхвърляме крещяща интервенция в делата на арабските страни “, сподели той в тирада, с която откри 29-ата среща на арабските водачи в източния саудитски град Дахран.

Крал Салман отхвърли решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел. „ Източен Ерусалим е неразделна част от палестинските територии “, акцентира той и разгласи $150 млн. саудитско подаяние за поддържането на ислямското завещание в Източен Йерусалим.

Срещата на върха на Арабската лига бе открита малко повече от 24 часа след ударите на Съединени американски щати, Англия и Франция по обекти Сирия, свързани с разработка на химически оръжия.

Кралят не загатна в речта си Сирия, чието участие в организацията бе замразено преди 7 години и мястото й в залата бе празно.

Катар също не бе показан на високо ниво. Това е знак, че почналият преди близо една година спор сред дребното, само че богато и авторитетно емирство, от една страна, и група прилежащи страни отпред със Саудитска Арабия, от друга, е надалеч от разрешаване, отбелязва Ройтерс.

За срещата на 22-членната Арабска лига в Дахран обаче дойде президентът на Судан Омал ал Башир, който е търсен от Международния углавен съд за закононарушения против човечеството, геноцид и военни закононарушения, показва Агенция Франс Прес.

Генералният секретар на лигата Ахмед Абул Геит прикани арабските страни към единение на фона на външните провокации, съобщи ТАСС. Вътрешните разделения в арабския свят станаха съществена причина за засилените вмешателства в нашите работи, предизвести той.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР