Саудитския петролен гигант Aramco днес обяви, че нетната печалба на

...
Саудитския петролен гигант Aramco днес обяви, че нетната печалба на
Коментари Харесай

Саудитският петролен гигант Aramco обяви $110 млрд. печалба за 2021 г.

Саудитския петролен колос Aramco през днешния ден разгласи, че чистата облага на компанията е повишена повече от два пъти през последната година.

Нетната облага на Aramco за 2021 година скача със 124% до 110 милиарда $, спрямо 49 милиарда $, регистрирани през 2020 година Като аргументи за нарастването се показват по-високите цени на суровия нефт, по-добрите маржове на облага от пречистване и обработка на химикали и консолидацията на химическия й бизнес.

Изнесените данни бяха в звук с предварителните упования, като участниците в изследване на Ройтерс предвидиха чиста облага в размер приблизително на 109.7 милиарда $ за цялата година. Акциите на компанията нарастнаха с 4% след излизането на новината, сочат данни на Reuters.

Aramco се възползва от повишаването на петрола през 2021 година, като цената на сорта Брент набъбна до над 80 $ за барел в края на годината, което съставлява нарастване от близо 50% за 12-месечен интервал. Недостигът при предлагането бе един от множеството фактори, които внесоха неустановеност на енергийните и суровинните пазари, още преди съветската инвазия в Украйна.

Aramco също по този начин разгласи дял за четвъртото тримесечие в размер на 18.8 милиарда $, който ще бъде изплатен през първото тримесечие на 2022 година Дивидентът се покрива от покачване на свободните парични потоци до 107.5 милиарда $ през 2021 година, спрямо 49.1 милиарда $ през 2020 година

Aramco също по този начин ще предложи 4 милиарда $ неразпределена облага да бъдат употребявани за заплащането на бонус акции на акционерите, което обаче предстои на утвърждение. Съгласно рекомендацията, акционерите ще получат по една акция бонус за всеки 10 притежавани акции. В резултат на това общият дял за 2021 ще доближи 75 милиарда $ в брой, в добавка към бонус акциите.

Компанията разгласи, че ще влага и в увеличение на потенциала си за рандеман на нефт до 13 милиарда барела дневно до 2027 година

Капиталовите разноски на компанията възлизат на 31.9 милиарда $ през 2021 година, което е с 18% повече от 2020 година От Aramco чакат финансовите разноски за 2022 година да доближат 40-50 милиарда $ и да продължат да нарастват доникъде на десетилетието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР