Саудитските жени на възраст над 21 години вече ще могат

...
Саудитските жени на възраст над 21 години вече ще могат
Коментари Харесай

Жените в Саудитска Арабия започват да придобиват човешки права

 Саудитските дами на възраст над 21 години към този момент ще могат да получават паспорти и да пътуват в чужбина без предварителното единодушие на аставник от мъжки пол, разгласи през вчерашния ден държавното управление в Рияд, оповестиха Франс прес и Ройтерс.

" Паспорт ще бъде публикуван на всеки саудитски гражданин, който подаде съответната молба ", заяви държавният ежедневник " Ум ал Кура ", цитирайки държавно решение. Според близкия до управляващите в. " Оказ " и други медии, новото предписание ще важи за дамите над 21 години, написа Българска телеграфна агенция.

Досега дамите в Саудитска Арабия трябваше да получават позволение от някои от настойниците си - брачен партньор, татко или различен родител от мъжки пол - с цел да се омъжат, да си възобновят паспорта или да излязат от страната.

Рияд от доста време е обект на интернационалните рецензии за статута на дамите в кралството, отбелязва Ройтерс. Според правозащитни групи саудитските дами постоянно са третирани като жители второкласен според правила, изискващи от тях да получават позволение от мъж аставник за значими решения през целия им живот, без значение от възрастта.

Решението за разрешаване на саудитките да пътуват свободно в чужбина е следващото от серията ограничения за либерализация, въведени от престолонаследника принц Мохамед бин Салман, фактическия водач на ултраконсервативното кралство, означават организациите. Най-емблематичната от тези промени беше тази от юни 2018 година, разрешаваща на дамите да карат. Саудитките наскоро бяха оторизирани също да участват на футболни мачове и да бъдат наемани на длъжности, които преди са били прецизно непокътнати за мъжете.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР