Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco започна преговори с американски,

...
Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco започна преговори с американски,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия търси начин да намали зависимостта си от нефта

Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco стартира договаряния с американски, китайски и локални вложители за продажба на до 49 % от бизнеса си, написа The Wall Street Journal, базирайки се на източници.

Сделката се прави оценка на стойност сред 10 и 15 милиарда $.  Saudi Aramco има над 90 % от всички саудитски нефтопроводи. Запазвайки мажоритарен дял, Aramco ще задържи контрола върху активите. Бъдещите вложители ще основат обща компания, която ще се финансира от превозването на саудитски нефт.

По този метод страната желае да понижи зависимостта си от петрола. Предвижда се приходите от договорката да отидат за развиването на технологиите, туризма и други промишлености. Освен това сходен ход може да усили привлекателността на кралството в очите на задграничните вложители, считат анализатори.

Международната известност на Saudi Aramco бе компрометирана от разкрития, уличили я в неистина. Компанията не разкрива на вложителите цялата информация за нездравословните излъчвания, отделяни от нейните петролни рафинерии и химически фабрики. Преди борсовия си дебют през 2019 година, Saudi Aramco даде обещание на евентуални вложители, че ще придобият дял в компания, която създава по-малко излъчвания на въглероден диоксид от други производители.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР