Саудитска Арабия заяви, че Ливан й е обявил война заради

...
Саудитска Арабия заяви, че Ливан й е обявил война заради
Коментари Харесай

Саудитска Арабия смята, че Ливан й е обявил война

Саудитска Арабия съобщи, че Ливан й е оповестил война поради актовете на експанзия на групировката Хисбула, подкрепяна от Иран, съобщи Ройтерс.

Ливанското държавно управление ще бъде „ считано за държавно управление, което е оповестило война на Саудитска Арабия “, заявява саудитският министър по въпросите на Персийския залив Тамер ал Сабан в изявление за телевизия „ Ал Арабия “.

Той добави, че това обръщение е изпратено на ливанския министър председател Саад Харири, съдружник на саудитците, който разгласи в събота от Рияд, че подава оставка.

В известието за оставката си Харири съобщи, че има скрит план за убийството му и упрекна Иран и Хисбула, че поддържат напрежението в арабския свят.

Кризата извади Ливан на напред във времето на близкоизточната сцена, където Саудитска Арабия и Иран си съперничат в споровете в Сирия, Ирак, Йемен и Бахрейн.

Миналия четвъртък Саудитска Арабия смъкна ракета, изстреляна от шиитските бунтовници хути от „ Ансар Аллах “ в прилежащия Йемен към интернационалното летище в Рияд. Саудитска Арабия и американският президент Доналд Тръмп упрекнаха Техеран, че е съпричастен към изстрелването на ракетата. Последва оставката на Харири в събота.

Два дни по-късно, през вчерашния ден, ливанският президент Мишел Аун прикани за национално единение. „ Президентът чака връщането на Харири, с цел да го изслуша персонално “, съобщи министърът на правораздаването Салим Джрейсати и акцентира, че оставката би трябвало да е непринуден акт. Лидерът на Хисбула Сайед Хасан Насрала упрекна директно Рияд, че е принудил премиера да напусне поста си и се усъмни дали той не е арестуван в кралството.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР