Саудитска Арабия заяви, че журналистът Джамал Хашоги е починал в

...
Саудитска Арабия заяви, че журналистът Джамал Хашоги е починал в
Коментари Харесай

Саудитска Арабия: Журналистът Джамал Хашоги е починал при сбиване в консулството в Истанбул /снимки/

Саудитска Арабия съобщи, че журналистът Джамал Хашоги е умрял в нейното консулство в Истанбул, откакто се сбил с хора, които срещнал там, предадоха международните организации. Те се позоваха на формалната Саудитска организация по печата, която популяризира предварителните резултати от следствието на мистериозното изгубване на основания в Съединените щати саудитски публицист отстъпник.
Джамал Хашоги - основан в Съединени американски щати саудитски публицист отстъпник, сериозен към външната политика на кралството и съответно към престолонаследника - изчезна, откакто на 2 октомври отишъл в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул за оформяне на документи по отношение на плануваната си сватба. Редица медии допуснаха, че той е бил погубен в постройката на задачата. На 6 октомври Ройтерс заяви, че това е една от главните версии съгласно турската полиция. Телевизия Си Ен Ен пък сподели, че саудитските управляващи се приготвят да признаят, че Хашоги е умрял при разпит, който не е минал по проект.
Разследванията на случая не престават, като досега са били арестувани 18 саудитски жители. Имената им не бяха разкрити.
Съветникът в кралския двор Сауд ал Кахтани и заместник-ръководителят на разузнаването Ахмед Асири са били уволнени, наред с още трима високопоставени разузнавачи. Крал Салман е разпоредил преструктуриране на управлението и преразглеждане на пълномощията и методите на националното разузнаване под надзора на министерски комитет отпред с престолонаследника принц Мохамед бин Салман.
Комитетът ще би трябвало да рапортува персонално на монарха в период от един месец. Саудитска Арабия изрази страдание за гибелта на Хашоги и похвали Турция за съдействието по случая. Кралството дава обещание да накаже с цялата суровост на закона всички тези, които са забъркани в убийството на журналиста, се споделя в изказване на саудитското министерство на външните работи в Туитър.
Саудитският престолонаследник не е знаел за съответната интервенция, довела до гибелта на Хашоги, увери представител на управляващите, осведомен с следствието, съобщи Ройтерс. Според цитирания източник, поискал да резервира анонимност, не е имало заповед журналистът да бъде погубен или даже похитен. Той обаче означи, че има кардинална директива за връщане на критици назад в страната.
Местонахождението на тялото на Хашоги не е известно, откогато то е било предадено на "местен помощник ", сподели представителят на саудитските управляващи. Той уточни, че водачът на консулството е взел участие в интервенцията по прехвърлянето на тленните остатъци.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и саудитският крал Салман са се разбрали в телефонен диалог нощес двустранното съдействие при следствието на случая Хашоги да продължи, съобщи по-рано Франс прес, като се базира на турското президентство. Двамата водачи към този момент разискаха въпроса по телефона в неделя.
Междувременно редакторката на Джамал Хашоги във в. "Вашингтон пост " дефинира саудитските пояснения за гибелта на журналиста като "пълна неистина ", съобщи ДПА.
"Отново съм гневна " след изказването, публикувано от саудитската държавна осведомителна организация, сподели Карен Атия.
Според версията на саудитската прокуратура журналистът отстъпник е умрял, откакто влезнал в спор и се сбил с други хора в консулството на страната в Истанбул на 2 октомври. В реакция в Туитър Атия изрази гнева си от, съгласно нея, опитите на Саудитска Арабия да внуши гибелта на Хашоги като акцидент.
"Джамал не просто е умрял по време на сборичкване. Той е бил погубен. От саудитски мъже. В консулство ", разяснява редакторката на Хашоги в авторитетния американския всекидневник, където той имаше графа.
Атия напомни, че журналистът е бил на 60 години, и изрази удивление що за равносилен пердах е имало сред него и 15 други мъже. "И кой носи трион на "дискусия "?, попита тя, определяйки саудитското пояснение като обидно, а тъпотата му - като потресаваща.
Атия попита още какво се е случило с тялото на Хашоги и за какво първо саудитските управляващи са излъгали, че той си е тръгнал от консулството.
"Журналисти и разобличители: Време е да се захванем за работа и да установим истината какво се е случило с Хашоги ", прикани тя в умозаключение.
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е "дълбоко смутен от потвърждаването на гибелта на Джамал Хашоги ", съобщи Франс прес, като се базира на официално съобщение на международната организация.
Гутериш „ акцентира нуждата от бързо, задълбочено и транспарантно следствие на събитията към гибелта на саудитския публицист отстъпник, който изчезна на 2 октомври, откакто отишъл в консулството на страната си в Истанбул “. Той упорства "отговорните да понесат цялостна отговорност " за своите дейности.
Бързата реакция на Гутериш, откакто Саудитска Арабия призна тази нощ, че Хашоги е умрял в консулството, съгласно нея, след сдърпване, влиза в прорез с внимателната позиция на Организация на обединените нации по случая до момента. До през днешния ден генералният секретар на организацията се ограничаваше да приканва за определяне на истината, макар многочислените информации, сочещи, че кралството е отговорно за изгубването на журналиста, отбелязва Франс прес.
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп дефинира обясненията на Саудитска Арабия за гибелта на саудитския публицист отстъпник Джамал Хашоги като достоверни, предадоха международните организации.
"Да, да ", отговори Тръмп в отговор на журналистически въпрос.
Президентът на Съединени американски щати дефинира като "добра първа стъпка " осъществените от Саудитска Арабия арести във връзка със случая. В същото време той дефинира убийството на Хашоги като недопустимо.
Тръмп даде израз на нежеланието си да анулира покупко-продажби за продажба на Саудитска Арабия на оръжия за 110 милиарда $.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР