Саудитска Арабия започва търга за изграждането на воден канал по

...
Саудитска Арабия започва търга за изграждането на воден канал по
Коментари Харесай

Защо Саудитска Арабия превръща Катар в остров

Саудитска Арабия стартира търга за построяването на воден канал по границата с Катар, на който предишното лято наложи дружно с други арабски страни икономическа и политическа обсада. В околните дни завършва приемането на поръчки за реализиране на този план, наименуван " Салва ". Стойността му възлиза съгласно оценки на 750 милиона $. Експерти свързват решението на Рияд само с политически аргументи.

Идва финалният етап на търга за прокопаване на канал, минаващ по сухопътната граница сред Саудитска Арабия и Катар, заяви изданието " Мека ", като се базира на Сауд ал Кахтани, консултант на саудитския крал. Пет компании показаха към този момент подготвеност да вземат участие в основаването на нова водна артерия, която се чака да трансформира Катар в островна страна. Резултатите от състезанието ще бъдат оповестени в тримесечен период.

Предния ден Ал Кахтани поздрави посредством " Туитър " народа на Саудитска Арабия по случай " започващия превъзходен план, който ще трансформира Катар в остров ". Всички действия ще се правят под егидата на Саудитския капиталов съюз, осведоми по-рано изданието " Сабк ". Съобщено бе, че " Салва " ще влиза в юрисдикцията на Рияд.

Дължината на канала, който би трябвало да съедини град Салва със саудитската област Хур ал Адид, ще бъде 60 км. Широчината на водния път ще доближава 200 метра. Покрай брега се планува да бъде издигната туристическа зона, включваща курорти с частни плажове и нови хотели. Рияд обмисля да открие две круизни компании, които да провеждат морски разходки до други страни от Персийския залив.

По публични оценки саудитското кралство ще изразходва за плана 750 млн. $. Работата ще трае близо година и ще се финансира както от частния бранш, по този начин и от капиталовите ведомства на Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Саудитското управление възнамерява да остави северно от канала имот от един километър, евентуално за бъдеща военна база на кралството. Оттам ще може да се бди за сигурността по границите.

Рияд в действителност е угрижен за граничната сигурност, пролича от писмо на саудитския крал до френското държавно управление. Салман бин Абдул Азиз ал Сауд изпрати наскоро до Еманюел Макрон обръщение, обясняващо какъв брой е рискова концепцията на Катар да купи съветски зенитни комплекси С-400. За това желание загатна през януари т.г. посланикът на Катар в Москва Фахад бин Мохамед ал Атия. " Преговорите по въпроса са в напреднал стадий ", съобщи шефът на дипломатическата задача в изявление за ТАСС.

Крал Салман изясни, че разполагането на съветски системи на катарска територия заплашва сигурността на саудитското въздушно пространство. Монархът предизвести, че страната му може да нанесе удари по регионите, където ще бъдат ситуирани С-400. Рияд е заявявал и преди, че има подготвеност за боен сюжет. Съмнения в сериозността му обаче поражда фактът, че в блокираното емирство към момента са ситуирани американски и турски контингенти.

" Страх и комплициране " в Катар

Неотдавна външният министър на ОАЕ Ануар Гаргаш съобщи в серия от туитове, че без значение по кое време и по какъв начин ще бъде сбъднат планът " Салва " появяването му " потвърждава неуспеха на катарските опити за решение на рецесията " в Персийския залив. Според него емирството единствено е предизвикало прилежащите страни да усилят санкционния напън. " Време е Катар да отхвърли своята колебливост и съществено да обмисли правилата за споразумяване и настояванията на четирите страни (Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет, бел. на изданието) ", писа министърът. И изясни: в случай че се резервира статуквото, Катар де факто ще се озове в географска изолираност. " Мълчанието на Доха във връзка плана за канал издава боязън и комплициране ", добави в " Туитър " Гаргаш.

Аналитици считат, че проектите на Саудитска Арабия да отдели Катарския полуостров от Арабския имат напълно политически темперамент. " Основният претекст е политически, това са ограничения за уединяване на Катар - съобщи пред " Независимая газета " Юрий Бармин, специалист на Руския съвет по интернационалните въпроси. - В политически проект саудитците виждат в тях подтик, който да наложи на Катар промени в политическата му позиция. Икономически видяно, това съгласно мен надали има смисъл. До момента Катар не се поддаваше на политически напън. Ако разсъждаваме в същия указател, границата (по земя, бел. на изданието) е затворена към този момент от година. Катар не зависи от нея. И просто няма връзка със Саудитска Арабия. Как може тогава каналът да промени икономическата обстановка в Катар? Няма метод. Това естествено цели да сплаши катарското управление, въпреки че доста се колебая саудитците да осъществят плана до дъно. "

Друг наблюдаващ напомни, че главните артикули идват в Катар по море и по въздух. Основни снабдители за емирството са Турция, Иран, страните от Югоизточна Азия, също и европейски страни. Страната съумя да диверсифицира икономическите си връзки и замести с други продуктите, внасяни преди блокадата от членки на Съвета за съдействие в Залива.

" Всичко това не се доставя по суша, а най-много по море - съобщи за " Независимая газета " Леонид Исаев, старши учител в отдел " Политическа просвета " на Висшето учебно заведение за стопанска система. - Затова е мъчно Катар да бъде изолиран. Според мен тази стъпка на Саудитска Арабия е напълно алегорична. При това и скъпоструваща. Тя надали може да засегне нечии ползи. Първо, доставките на храни и артикули от първа нужда въобще няма да бъдат повлияни. Второ, от военна позиция това не трансформира каквото и да било. Всички бази, ситуирани там, са бази на военната авиация. " /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3306)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР