Саудитска Арабия започва да ревизира своята стратегия за цялостна реформа

...
Саудитска Арабия започва да ревизира своята стратегия за цялостна реформа
Коментари Харесай

Саудитска Арабия се отказва от част от реформите

Саудитска Арабия стартира да ревизира своята тактика за цялостна промяна на стопанската система на страната единствено година след влизането й в действие, написа CNBC. Част от измененията ще бъдат отсрочени във времето, а друга част напряко ще отпаднат.

Икономиката на кралството бе тежко ударена от внезапния срив на цената на петрола в средата на 2014 година Прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ) гласи, че брутният вътрешен артикул ще пораства тази година с минималните 0.1%, по отношение на 1.7% през 2016 година

 Саудитска Арабия прави първокласни курорти около Червено море и маха визите за гости
Саудитска Арабия прави първокласни курорти около Червено море и маха визите за гости

Това е част от мегаплана на Рияд за развиване на промишлеността

" Твърде доста от задачите са прекомерно нападателни и може би имат прекомерно огромно въздействие върху стопанската система ", споделя държавен консултант.

Програмата целеше да вкара редица промени, които внезапно да понижат зависимостта на страната от петрола до 2020 година Те включваха приватизиране на някои държавни активи, основаване на 1.2 милиона работни места в частния бранш и понижаване на безработицата от 11.6 до 9%. Друга мярка бе въвеждането на първи път на налог добавена стойност от 5% за някои артикули.

Все още не е ясно кои тъкмо ограничения ще бъдат анулирани. Очаква се проектът да бъде разгласен публично през идващия месец.

Към момента 85% от приходите от експорт идват от газ и нефт. Те образуват 50% от брутния вътрешен артикул. През 2016 година обаче кралството имаше недостиг от 97 милиарда $.

 Саудитска Арабия и нейният
Саудитска Арабия и нейният " грешен " налог от 100% върху нездравословните артикули

Такива ще бъдат и данъците в ОАЕ в края на годината
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР