Саудитска Арабия за първи път от десетилетия издаде шофьорска книжка

...
Саудитска Арабия за първи път от десетилетия издаде шофьорска книжка
Коментари Харесай

Саудитска Арабия издаде шофьорска книжка на жена за първи път

Саудитска Арабия за първи път от десетилетия издаде шофьорска брошура на жена, единствено дни преди да бъде вдигната възбраната за шофиране за дамите, съобщи BBC

10 дами смениха своите задгранични шофьорски книжки за саудитски в разнообразни градове в цялата страна. Въпреки това активистки се оплакаха, че още дами са били задържани за това, че карат. Напливът от заявки за шофьорски книжки се чака да доближи своя пик на 24 юни, когато възбраната ще остане в предишното.

Законите на Саудитска Арабия задължават дамите да желаят позволение от мъжете в фамилията си за най-различни дейности и решения. Така се стига до възбраната за шофиране за дами.

Заради това фамилиите трябваше да наемат частни водачи, с цел да транспортират женската част от фамилията. От години групите за права водят акция в кралството да бъде разрешено на дамите да карат и по този начин се е стигало до арестуване на дами, които са нарушавали правилото.

„ Очакванията са към 2 000 дами идната седмица да се включат в групата на законните водачи в кралството” , се споделя в изказване на Информационното министерство на кралството.

Въпреки очакванията, които саудитските дами имат за тази смяна, към момента има много неща, с които ще би трябвало да се преценяват.

Жените би трябвало да съблюдават прецизен дрескод, не би трябвало да са с мъж, с който нямат връзка и в случай че желаят да пътуват, работят и получават здравна помощ, то те или би трябвало да са с мъж аставник, или би трябвало да имат документално позволение от подобен.

Ето и по какъв начин наподобява шофьорската брошура на саудитките:

Saudi Arabia is the only nation on earth that prohibits women from operating an automobile, but the notorious driving ban is set to be lifted. On Monday the country issued driver`s licenses to 10 women:https://t.co/PKKU6N3c42pic.twitter.com/b03dBiribp
— Women in the World (@WomenintheWorld) June 5, 2018

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР