Саудитска Арабия встъпва в постнефтената епоха и се надява, че

...
Саудитска Арабия встъпва в постнефтената епоха и се надява, че
Коментари Харесай

Сензационно от Давос: Саудитска Арабия се отказва от нефта!

Саудитска Арабия встъпва в постнефтената ера и се надява, че строящите се " мегаполиси на бъдещето " ще обезпечи диверсификация и напредък на стопанската система на страната. Това съобщи изпълнителният шеф на плана King Abdullah Economic City (KAEC, Икономическият град на крал Абдула) Фахд ал-Рашид по време на форума в Давос, оповестява CNBC.

" Разчитаме на развиването на пристанищата, развлекателната промишленост и строителството. Убедени сме, че се движим в вярната посока ", сподели той.

Ал-Рашид управлява основаването на мегапилиса KAEC, който се чака да даде подтик на търговията в Саудитска Арабия с останалата част от света. Градът е учреден през 2006 година на брега на Червено море, на 100 километра от Джеда. Общата стойност на плана се прави оценка на 100 милиарда $.

В Рияд имат вяра, че районът край Червено море, може да се трансформира в мотор на международния стопански напредък.

През октомври 2017 година, Саудитска Арабия разгласи проектите си за създаване на новаторския град Neom на Червено море. Инвестициите в плана на началния стадий ще бъдат в размер на Щатски долар 500 милиарда. Средствата ще бъдат отпуснати от държавното управление на кралството, н3еговия върховен фонд и частни вложители.

През април 2016 година Рияд показа стратегия Vision 2030 - дълготраен проект за трансформацията на стопанската система на кралство през идващите 15 години, с цел да се отърве от зависимостта си от петрола.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР