Саудитска Арабия възнамерява да построи хоризонтален небостъргач, който ще бъде

...
Саудитска Арабия възнамерява да построи хоризонтален небостъргач, който ще бъде
Коментари Харесай

За трилион долара: Строят 170-километров небостъргач в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия има намерение да построи водоравен небостъргач, който ще бъде дълъг 170 км, заяви Дейли Мейл,цитирани от Марица.

Амбициозният план ще бъде част от пустинния град Неом, чийто размер ще бъде съпоставим с този на Масачузетс. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман има вяра, че новият град ще бъде емблематичен план, сравним с египетските пирамиди.

Небостъргачът ще се споделя " Огледална линия " (Mirror Line). Той ще се състои от две елементи с височина 488 м. За съпоставяне, височината на Емпайър Стейт Билдинг е 381 м. Mirror Line ще бъде в топ 15 на най-високите здания в света и ще заеме 13-то място, в случай че до тогава не бъде издигнато по-високо здание. Очаква се построяването на Mirror Line да отнеме 50 години, макар че принцът желае планът да бъде приключен до 2030 година

Двете елементи на небостъргача ще минават през пустинята, крайбрежието и планините паралелно една на друга. Архитектите ще вземат поради земния релеф при проектирането на постройката. Mirror Line ще има обособена подземна линия за високоскоростни влакове, стадион на височина 304 м и пристан за кораби.

Експертите по екологично обмисляне разбираемо не утвърждават концепцията на престолонаследника. Те считат, че дължината на Mirror Line и огледалното остъкляване могат да повлияят на миграцията на животните и прелетните птици.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР