Саудитска Арабия ще отвори първото си кино от 35 години,

...
Саудитска Арабия ще отвори първото си кино от 35 години,
Коментари Харесай

Защо Саудитска Арабия изведнъж реши, че киното е позволено

Саудитска Арабия ще отвори първото си кино от 35 години, прожектирайки кино лентата " Черната пантера ". Защо, след десетилетия на възбрана, в този момент няма проблем да се отиде на кино?

Решението на Саудитска Арабия да се вдигне възбраната върху киното е част от една по-широка социална смяна.

През 20-и век ръководещата династия Ал Сауд можеше да разчита на две властови опори: изобилното петролно благосъстояние и негласното съглашение с консервативните религиозни духовници. Сега обаче страната би трябвало да се приспособи към 21-и век, когато петролното благосъстояние няма да е задоволително за финансиране на държавнитее разноски и основаване на работни места, и когато духовенството ще има по-слабо въздействие отпреди върху членовете на кралското семейство.

Както в другите близкоизточни страни, популацията на Саудитска Арабия е преобладаващо младо: болшинството от 32-милионните поданици на страната са под 30 години. Крал Салман издигна най-малкия от синовете си, 32-годишния Мохамед бин Салман до високата позиция на принц престолонаследник, частично с цел да откри връзка с това болшинство от младежи.

МБС, както назовават престолонаследника, обаче има тежка задача. Той би трябвало наглежда прехода към по-малко подвластна от петрола стопанска система, при която младите саудитци евентуално няма да се радват на същия витален стандарт, както техните родители. На тях няма да им бъде подсигурена работа в държавния бранш и ще би трябвало да работят по-здраво в частния. Цената на жилищата постоянно става мотив за недоволство, до момента в който в опазването на здравето и образованието стартира приватизация.

Западни наблюдаващи постоянно считат, че Саудитска Арабия най-после ще би трябвало да понижи икономическите облаги за своето население и че това ще докара до напън за повече политически права. МБС обаче наподобява предлага друг модел. Всъщност той споделя: " Работете добре, не критикувайте системата,

само че се забавлявайте повече ".

Като прилежащ Дубай, той предлага до известна степен по-голяма социална независимост, вместо по-голяма политическа независимост. Киносалоните са част от това. Но дали саудитците в действителност желаят по-либерално общество? В продължение на години представители на саудитските управляващи споделяха, че популацията е мощно консервативно; в този момент те основават усещане, че то е отворено, динамично и механически просветено.

Всъщност публичните настроения в Саудитска Арабия са много разноообразни. Хората са разпръснати върху огромна територия, с доста друг житейски опит и ниво на приходи. Над един милион саудитци са учили в чужбина, до момента в който други са потопени в доста обичайната просвета. В частност има огромни разлики в метода на живот на дамите, доколкото опциите им да учат, пътуват и работят се дефинира от техния " мъж настойник " - татко им или брачният партньор, когато се омъжат.

 Защо Саудитска Арабия внезапно реши, че киното е разрешено
© Associated Press

След като държавното управление анулира възбраната за дамите да карат и стартира да предизвиква концертите и филмите, които бяха неразрешени в продължение на години, започнаха диспути за скоростта на смяната и културните модели, които страната би трябвало да развие. Именно подобен е казусът с правата на дамите.

Що се отнася до филмите обаче, технологиите се създали възбраната на киното близка до парадокса. Едно проучване от 2014 година демонстрира, че две трети от саудитците, употребяващи интернет,

гледат филм онлайн

един път седмично. Девет от 10 саудитци имат смарт телефон. Хора, които хващат нискобюджетен полет до Бахрейн или Дубай, могат да отидат на кино там. Държавната самолетна компания, " Сауди еъруейз ", излъчва филми в своите самолети, въпреки че " несъответствуващите " изображения, като оголени ръце или бутилки вино постоянно са прикривани. Има даже кино фестивали, при които краткотрайно биват инсталирани екрани навън. И неколцина саудитци започнаха да вършат филми, измежду които " Уаджда ", който завоюва " Златна палма " в Кан, и сантименталната комедия " Барака среща Барака ".

Държавен орган пресметна, че през 2017 година саудитците са похарчили 30 милиарда $ (21 милиарда евро) за развлечения и пътувания на други места в Близкия изток. Това е близо 5% от годишния брутен вътрешен продукт(БВП) на Саудитска Арабия. В миг, когато петролното благосъстояние понижава и страната търси нови стопански браншове за развиване, съществуват явни стопански доводи за отваряне на развлекателния бранш, и връщане на парите назад в страната, където могат да основат работни места.

На процедура първите кина, открити в Саудитска Арабия, са благосъстоятелност на държавния върховен авариен фонд, Обществения капиталов фонд, в партньорство с интернационалната верига Ей Ем Си. Правителството освен позволи кината, само че и се надява да печели от тях. Вместо да запитаме: " Защо в този момент? ", въпросът би трябвало да бъде: " Защо лиши толкоз време? "

Фотогалерия: Саудитска Арабия преоткрива киното след 35-годишна възбрана >

Забраната обаче в никакъв случай не е имала отношение единствено към публичното мнение. Консервативната социална политика бе ориентирана към усмиряване на авторитетното духовенство. Тази негласна договорка накара духовенството да проповядва най-много послушание към владетеля, получавайки в подмяна значимо въздействие върху публичния живот и фамилното право.

Сега политическата и социална роля на това духовенство се трансформира. Да, назначените от страната духовници са още по местата си, изказвайки консервативни възгледи, само че те отстъпват пред решенията на политическите водачи. През 2017 година основният мюфтия бе представен да споделя, че кината може да демонстрират " безсрамни и аморални " филми и че те биха насърчили смесването сред половете.

Някога това би поставило завършек на дебата. Но не и в този момент.

От основаването на страната на духовенството се гледа като на значим престиж за публичното мнение, който може да обезпечи обществено единодушие и почитание към властта. Общественото въздействие на духовниците обаче значи също, че когато те не са съгласни с нещо, биха могли да увлекат след себе си обилни публични пластове. Настоящите управници считат, че имащото забележителна власт духовенство може да бъде политически рисково, било то посредством вдъхновяване на ислямските екстремисти или посредством по-мирни претенции за шерване на политическата власт.

Правителството му демонстрира, че то ще има по-малко власт и въздействие, в сравнение с в предишното.
Така филмовата премиера в Рияд тази седмица сподели, че развлеченията и отдихът могат да открият пътя към дълбоки политически, стопански и публични промени. /БТА

*б. прев.: Джейн Кининмънт е старши откривател и заместник-директор на Програмата за Близкия изток и Северна Африка в английския институт по интернационалните въпроси Чатъм Хаус.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3278)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР