Саудитска Арабия се е съгласила да се присъедини към Шанхайската

...
Саудитска Арабия се е съгласила да се присъедини към Шанхайската
Коментари Харесай

Саудитска Арабия одобри партньорство с Шанхайската организация за сътрудничество

Саудитска Арабия се е съгласила да се причисли към Шанхайската организация за съдействие като " сътрудник в разговора ", оповестиха държавните медии, което е последният симптом за по-близки политически връзки с Китай, съобщи Агенция Франс Прес.
Среща на върха на ШОС, септември 2022 година
Шанхайската организация за съдействие е основана през 2001 година като политическа и икономическа организация и конструкция за сигурност, която да съперничи на западните институции.

Освен Китай в нея членуват Индия, Пакистан и Русия, както и четири централноазиатски страни - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан.

Кабинетът утвърди решението на съвещание във вторник, управлявано от крал Салман, заяви формалната Саудитска организация по печата.

Този ход ще даде на Рияд " статут на сътрудник за разговор в Шанхайската организация за съдействие ", се споделя в известието.

Сред другите страни със статут на наблюдаващ или сътрудник в разговора са Египет, Иран и Катар.

Стъпката на Рияд да стане сътрудник на блока идва по-малко от три седмици след представянето на забележителното съглашение за помиряване с Иран, реализирано с посредничеството на Китай, за възобновяване на цялостните дипломатически връзки, които бяха прекратени преди седем години.

Отдавна яростни противници, Иран с преобладаващо шиитско население и Саудитска Арабия с преобладаващо сунитско население, са взели участие в поредност от прокси-конфликти в района, като да вземем за пример дългите боеве в Йемен.

Рияд съобщи, че въпреки и да е взел участие в предходни кръгове на двустранни договаряния с Техеран, процесът на помиряване е бил стартиран от предлагането на президента Си Дзинпин предходната година да служи като " мост " сред двете сили в Близкия изток.

Ролята на Си в доближаването провокира неразбиране, като се има поради обичайно близкото партньорство на Саудитска Арабия с Вашингтон, макар че в последно време тези връзки са подложени на напрежение поради разногласия по отношение на правата на индивида и добива на нефт.

Във Вашингтон представителят на Държавния департамент Ведант Пател омаловажи въздействието на китайския ход, като съобщи, че той е бил предстоящ от дълго време.

" Всяка страна има свои лични връзки ", сподели Пател.

Във вторник в телефонен диалог със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, наследник на крал Салман и в действителност държател на страната от Персийския залив, Си похвали това, което назова понижаване на напрежението в Близкия изток.

В първия си коментар по въпроса, който бе оповестен обществено след сключването на саудитско-иранското съглашение, Си съобщи, че разговорът, насърчаван от Китай, " ще играе значима роля за подсилване на районното единение и съдействие ". /БГНЕС

Рияд / Саудитска Арабия
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР