Саудитска Арабия реши да не поднови 50-годишното споразумение със САЩ

...
Саудитска Арабия реши да не поднови 50-годишното споразумение със САЩ
Коментари Харесай

Саудитска Арабия реши да не поднови 50-годишното споразумение със САЩ за петродолара

Саудитска Арабия реши да не възобнови 50-годишното съглашение със Съединени американски щати за петродолара. То изтече тази година, само че саудитците взеха решение да не го възобновят.

На 9 юни 1974 година Саудитска Арабия и Съединените американски щати подписват скрито съглашение. Саудитците се съгласиха да усилят производството на нефт, да го изнасят за Съединени американски щати на преференциални цени и да влагат съществено в американски държавни облигации. На собствен ред американците обезпечават на Саудитска Арабия военна отбрана и доставки на оръжие и подсигуряват достъп до американски технологии. През 1974 година стопанската система на Съединени американски щати е изправена пред опасността от същинска криза. Арабските страни от Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) постановиха петролно ембарго против Съединени американски щати заради поддръжката им за Израел по време на военния спор (от 6 октомври до 25 октомври 1973 г.) сред коалиция от арабски страни на една ръка и Израел от другата страна, което се случи. Цените на петрола се учетвориха, фондовият пазар се срина, а инфлацията се увеличи бързо.

Саудитска Арабия реши да не възобнови 50-годишното съглашение със Съединени американски щати за петродолара

През юли 1974 година министърът на финансите на Съединени американски щати Уилям Саймън идва в Саудитска Арабия на посещаване (официално като част от обиколка на „ икономическата дипломация “ в Европа и Близкия изток). Неофициалната и същинска причина за идването му е нуждата да се обезврежда саудитското „ петролно оръжие “ и да се убеди враждебното кралство да финансира бюджетния недостиг на Съединени американски щати.

Недялко Недялков: Народът уволни всички, те не проумяха посланието и не пускат кокала 14.06.24 11:03 Саудитска Арабия реши да не възобнови 50-годишното съглашение със Съединени американски щати за петродолара 14.06.24 10:47 Провал на първото дело против Васил Божков 14.06.24 10:40 Елена Гунчева: Цялата завист, свирепост, лакомия, ненавист, която вирее измежду народа ни, ни носи беди 14.06.24 10:28 Разкрито: Наркокартели принуждават деца мигранти да работят като „ бойци “ на фона на процъфтяващата търговия с кокаин в Европа 14.06.24 10:24

Отказът дава обещание освен финансови проблеми за Съединените щати, само че и разширение на въздействието на Съюз на съветските социалистически републики в Близкия изток.

Министър Саймън разбра, че американският държавен дълг е прелъстителен и саудитците могат да се продадат на брилянтната концепция, че Съединените щати са най-хубавото място за вложение на петродолари.

Сключването на контракта сред Саудитска Арабия и Съединените щати изигра забележителна роля в смяната на геополитическия баланс, което в последна сметка индиректно повлия на провалянето на Съюз на съветските социалистически републики в Студената война.

Въздействието на това съглашение може да се види в няколко основни аспекта.

Икономически и енергиен напън върху Съюз на съветските социалистически републики

Цените на петрола след 1974 година Саудитска Арабия и Съединените щати развиха тясно съдействие, което в последна сметка докара до координирани дейности на пазара на нефт.

През 80-те години Саудитска Арабия усили производството на нефт, което докара до внезапен спад в цените на петрола. Това нанесе сериозен удар на руската стопанска система, която беше мощно подвластна от износа на нефт за валутни доходи. Вътрешните стопански проблеми на Съветския съюз се утежниха, а финансовите запаси, които можеха да бъдат употребявани за подкрепяне на военните разноски и обществената стратегия, бяха внезапно лимитирани. Настъпи икономическа дестабилизация.

Геополитическото въздействие на Съединени американски щати в Близкия изток

Укрепването на връзките сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия даде на Съединени американски щати, от една страна, по-голямо въздействие в Близкия изток, а въпреки това, опция да лимитират руското въздействие в основни страни.

В резултат на това позициите на съдружниците на Съветския съюз – Сирия и Ирак – отслабват.

Стратегическо партньорство и военна поддръжка

Тайното съглашение освен „ започва “ близки връзки в региона на производството на нефт, само че и в региона на оръжията. По този метод Съединените щати доставят съвременни оръжия и обезпечават военно образование, което укрепва военната позиция на страната в района.

И вследствие на усъвършенстваното военно съдействие, Съединените щати съумяха дейно да противодействат на руските военни и политически начинания в Близкия изток.

Саудитска Арабия реши да не възобнови 50-годишното съглашение със Съединени американски щати за петродолара

Подкопаване на икономическата и политическата непоклатимост на Съюз на съветските социалистически републики

Междувременно в Съветския съюз настъпи резултат на доминото: икономическите компликации, породени от падащите цени на петрола, изостриха обществените и политически проблеми в Съюз на съветските социалистически републики. Това способства за повишаване на недоволството измежду популацията и елитите.

В последна сметка това докара до политически промени и разпадането на Съюз на съветските социалистически републики.

Въпреки че съглашението сред Саудитска Арабия и Съединените щати от 9 юни 1974 година не беше директната причина за провалянето на Съюз на съветските социалистически републики в Студената война, то изигра забележителна роля в основаването на нужните условия: по-ниски цени на петрола, усилване на американското въздействие в Близкия изток и подсилване на военното партньорство сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Заедно с други фактори тайното съглашение сред двете страни докара до проваляне в Студената война.

Анализ на международното произвеждане на нефт 1969-1974 г

От 1969 година до 1974 година делът на Саудитска Арабия в международното произвеждане на нефт нараства от 7,1% на 15,2%. В същото време делът на Съветския съюз нараства от 15,8% на 16,9%. И двете страни усилиха каузи си в международното произвеждане на нефт от 1969 до 1974 година, само че приносът на Саудитска Арабия беше по-значителен.

Производство на нефт от Саудитска Арабия, Съюз на съветските социалистически републики и света през 1969-1974 година:

1969 г

Саудитска Арабия – 3,2 милиона барела/ден. — 7,1%

Съветски съюз – 7,1 милиона барела/ден. — 15,8%

Световно произвеждане: 45 милиона барела/ден.

1970 г

Саудитска Арабия – 3,8 милиона барела/ден. — 8,1%

Съветски съюз – 7,4 милиона барела/ден. — 15,7%

Световно произвеждане – 47 млн. bbl/d.

1971 г

Саудитска Арабия – 4,5 милиона барела/ден. – 9%

Съветски съюз – 7,8 милиона bbl/d. — 15,6%

Световно произвеждане – 50 млн. bbl/d.

1972 г

Саудитска Арабия – 5,5 милиона барела/ден. — 10,4%

Съветски съюз – 8,3 милиона барела/ден. — 15,7%

Световно произвеждане: 53 милиона барела/ден.

1973 г

Саудитска Арабия – 7,6 милиона барела/ден. — 13,8%

Съветски съюз – 8,9 милиона барела/ден. — 16,2%

Световно произвеждане – 55 млн. bbl/d.

1974 г

Саудитска Арабия – 8,5 милиона барела/ден. — 15,2%

Съветски съюз – 9,5 милиона барела/ден. — 16,9%

Световно произвеждане – 56 млн. bbl/d.

Има ли други възможности?

Потенциално петродоларите могат да бъдат сменени от други схеми на заплащане. Има няколко фактора, които могат да доведат до тази смяна:

Нарастващо геополитическо напрежение: Ако страните експортьорки на нефт стартират да слагат под въпрос стабилността на $, те може да стартират да изискват заплащане за нефт в други валути или активи. Например злато или юан.

Развитие на различни енергийни източници: Тъй като технологиите за възобновима сила стават все по-напреднали и налични, търсенето на нефт може да намалее, отслабвайки господството на петродолара.

Създаване на нови търговски блокове: Ако страните експортьорки на нефт основат свои лични търговски блокове, употребявайки различни валути, това може да докара до маргинализацията на щатския $ в интернационалната търговия с нефт.

Регулиране на криптовалутите: С необятното потребление на криптовалути в интернационалните заплащания, статутът на петродолара може да бъде подкопан заради заобикалянето на обичайните платежни системи.

Сега какво?

Саудитците от дълго време обмислят да търгуват своя нефт в различни валути. През 2023 година кралството подписа суап съглашение с Китай за продажба на нефт за юани.

Съединените щати одобриха новината като тип демарш.

Отказът да се удължи съглашението е сигнал за последователно и систематично понижаване на потреблението на щатския $ от огромните производители и консуматори на нефт. Това значи единствено едно – намаляване на националната валута на Съединени американски щати като международна аварийна валута.

Саудитска Арабия е вторият по величина снабдител на нефт за Китай след Русия: през 2023 година Пекин е закупил 85,96 милиона тона нефт от Рияд.

Освен това при започване на 2023 година Саудитска Арабия подписа съглашение с Бразилия за приемане на бразилския реал вместо $ за покупки на нефт.

Източник: Рефинанс/Превод: SafeNews

Още вести четете в: Свят За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР