Саудитска Арабия разкри планове за строежа на нов мегапроект, чиято

...
Саудитска Арабия разкри планове за строежа на нов мегапроект, чиято
Коментари Харесай

Ще строят огромен футуристичен небостъргач, който ще е дълъг 120 километра СНИМКИ

Саудитска Арабия разкри проекти за градежа на нов мегапроект, чиято планирана стойност се пресмята на 1 трилион $.

Става въпрос за плана на небостъргача “Мирър Лайн”, който ще е с дължина от цели 120 километра. И ще бъде построен от огледално стъкло. " Мирър Лайн ", ще бъде част от футуристичен град, наименуван Неом, който ще има размерите на Масачузетс.

Проектът бе разгласен от владетелят Мохамед бин Салман през януари 2021 година.

Тогава той съобщи, че желае страната му да построи план също толкоз неповторим, колкото пирамидите в Египед.

Идеята е небостъргача да е революционен градеж, който да слага хората преди всичко. Или най-малко по този начин стартира концепцията престолонаследникът. Плана включва построяването на две паралелни стради, всяко от които с височина от 490 до 790 метра. Те ще прекосяват територия с дължина от 120 км през пустини и планини.

Мохамед бин Салман твърди, че мегаструктурата ще бъде подготвена до 2030 година, само че съгласно инжинери ще бъдат нужни най-малко 50 години за осъществяване на плана.

Плана включва корекции на постройките, които ще регистрират извивката на земята, а превозът вътре ще се прави благодарение на високоскоростни влакове. Линиите ще бъдат по протяжението на целия комплекс.

Необикновеният небостъргач ще се издига от залива Акаба, през планинския терен и ще приключва в пустинята. Идеята е в него да може да живеят до 5 милиона души, които да се намират на 20 минути разстояние. Планира се града да разчита на възобновима сила.

В комплекса ще бъдат построени и пристанища, които да одобряват лодките на гостите и жителите в “Мирър Лайн”.

Идеята за Неом цели да диверсифицира стопанската система на кралството, да развива нови технологии и всъщност да революционизира градския живот. Ръководителите на Неом споделят, че са заети с създаването на тактиката си за напълно ново общество и че тази година ще стартират същинското строителство.

Заради градежа се постанова и развой на премесване на на доста от локалните поданици на региона, при който се е стигнало до принуждение и арести. Поддръжниците на Салман обаче не губят кураж и не отдръпват поддръжката си за Неом, казвайки, че Дубай също е бил обект на насмешки преди да се трансформира в международен център.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР