Саудитска Арабия призова своите граждани „незабавно“ да напуснат Ливан

...
Посолството на Саудитска Арабия в Ливан призова своите граждани да
Коментари Харесай

Посолството на Саудитска Арабия в Ливан призова своите граждани да напуснат страната възможно най-скоро и да избягват приближаването на райони, където е имало въоръжени сблъсъци.

В изявление, публикувано късно в петък на X, известно преди като Twitter, посолството предупреди саудитските граждани да не посещават райони, където се водят въоръжени сблъсъци, съобщи официалната саудитска новинарска агенция SPA.

Кралството не уточни кои райони в Ливан съветва своите граждани да избягват.

Посолството подчерта „важността на спазването на саудитската забрана за пътуване до Ливан“, се добавя в изявлението.

Кувейт също издаде предупреждение рано в събота, призовавайки кувейтците в Ливан да останат бдителни и да избягват „зони с нарушения на сигурността“, но не ги помоли да напуснат страната, според изявление на кувейтското външно министерство, публикувано на X .

На 1 август Обединеното кралство също актуализира своите съвети за пътуване за Ливан, като препоръчва да се избягват „всички пътувания, освен основните“ до части от южната част на Ливан близо до палестинския бежански лагер Ейн ел-Хилве.

Продължаващо насилие

От 29 юли най-малко 13 души бяха убити и повече от 60 бяха ранени при сблъсъци между основната фракция Фатах и ​​твърдолинейна група в лагера, най-големият от 12 палестински лагера, създадени в Ливан през 1948 г. след създаването на Израел.

Фатах обвини въоръжените групи Джунд ал-Шам и ал-Шабаб ал-Муслим, че са застреляли военен генерал на Фатах, Абу Ашраф ал-Армуши, в лагера.

Според Махер Шабайта, ръководител на Фатах в региона Сидон, палестинските фракции в лагера са сформирали разследваща комисия, за да открият кой е отговорен за убийството на Ал-Армуши и ще ги предадат на ливанското правосъдие за съдене.

Прекратяването на огъня между палестинските групи в лагера беше обявено на 31 юли с посредничеството на ливанските страни.

Въпреки това между фракциите продължават да се случват въоръжени сблъсъци от време на време.​​​​​​

Според агенцията на ООН за палестинските бежанци, или UNRWA, Ейн ел-Хилве приютява 80 000 до 250 000 бежанци.

В четвъртък Дороти Клаус – директор на UNRWA в Ливан – каза, че 600 души, разселени от лагера, са отседнали в две от училищата на агенцията, в Сидон и в друг близък лагер, Миех Мие.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР