Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашоги е починал в

...
Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашоги е починал в
Коментари Харесай

Саудитска Арабия призна: Хашоги е починал при сбиване в консулството ѝ в Истанбул

Саудитска Арабия призна, че журналистът Джамал Хашоги е умрял в нейното консулство в Истанбул, откакто се сбил с хора, които срещнал там, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Те се позоваха на формалната Саудитска организация по печата, която популяризира предварителните резултати от следствието на мистериозното изгубване на основания в Съединените щати саудитски публицист отстъпник.

Разследванията на случая не престават, като досега са били арестувани 18 саудитски жители. Имената им не бяха разкрити.

Съветникът в кралския двор Сауд ал Кахтани и заместник-ръководителят на разузнаването Ахмед Асири са били уволнени, наред с още трима високопоставени разузнавачи.
Крал Салман е разпоредил преструктуриране на управлението и преразглеждане на пълномощията и методите на националното разузнаване под надзора на министерски комитет отпред с престолонаследника принц Мохамед бин Салман. Комитетът ще би трябвало да рапортува персонално на монарха в период от един месец.

Саудитска Арабия изрази страдание за гибелта на Хашоги и похвали Турция за съдействието по случая.

Кралството дава обещание да накаже с цялата суровост на закона всички тези, които са забъркани в убийството на журналиста, се споделя в изказване на саудитското министерство на външните работи в Туитър.

Саудитският престолонаследник не е знаел за съответната интервенция, довела до гибелта на Хашоги, увери представител на управляващите, осведомен с следствието, съобщи Ройтерс.

Според цитирания източник, поискал да резервира анонимност, не е имало заповед журналистът да бъде погубен или даже похитен. Той обаче означи, че има кардинална директива за връщане на критици назад в страната.

Местонахождението на тялото на Хашоги не е известно, откогато то е било предадено на "местен помощник ", сподели представителят на саудитските управляващи. Той уточни, че водачът на консулството е взел участие в интервенцията по прехвърлянето на тленните остатъци.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и саудитският крал Салман са се разбрали в телефонен диалог нощес двустранното съдействие при следствието на случая Хашоги да продължи, съобщи по-рано Франс прес, като се базира на турското президентство.

Двамата водачи към този момент разискаха въпроса по телефона в неделя.

Джамал Хашоги - основан в Съединени американски щати саудитски публицист отстъпник, сериозен към външната политика на кралството и съответно към престолонаследника - изчезна, откакто на 2 октомври отишъл в генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул за оформяне на документи по отношение на плануваната си сватба. Редица медии допуснаха, че той е бил погубен в постройката на задачата. На 6 октомври Ройтерс заяви, че това е една от главните версии съгласно турската полиция. Телевизия Си Ен Ен пък сподели, че саудитските управляващи се приготвят да признаят, че Хашоги е умрял при разпит, който не е минал по проект.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР