Саудитска Арабия посъветва гражданите си да не пътуват до Ливан,

...
Саудитска Арабия посъветва гражданите си да не пътуват до Ливан,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия призова гражданите си незабавно да напуснат Ливан

Саудитска Арабия посъветва жителите си да не пътуват до Ливан, а тези, които са в страната сега - да я изоставен допустимо най-бързо. Това заяви формалната новинарска организация на Рияд, цитирайки източник от външното министерство на страната.

" Поради (неназовани) условия в Ливанската република кралството моли жителите си, които посещават или живеят " там да изоставен допустимо най-бързо, споделя източникът, представен и от " Ройтерс " и Би Би Си.

В края на предходната седмица Саад Харири подаде оставка като министър председател на Ливан, до момента в който беше на посещаване в Саудитска Арабия. Харири сподели, че се опасява за живота си и упрекна Иран и свързаната с него ливанска шиитска формация " Хизбула ", че основават напрежение.

Двама представители на Бейрут упрекват Рияд, че държи Харири като пленник, а трети държавен източник е споделил за " Ройтерс ", че оставката му е поискана точно от саудитските управляващи, които са го сложили под домакински арест. Според четвърти източник, за който организацията твърди, че е осведомен със обстановката, Саудитска Арабия управлява и лимитира придвижванията му. " Да се лимитира свободата на придвижване на Харири в Рияд, е офанзива против ливанския суверенитет. Нашето достойноство е и негово достолепие. Ще работим с (чужди) страни, с цел да го върнем в Бейрут, " твърди един от цитираните източници, поискал да остане неизвестен, защото ливанската публична позиция към момента не е направена.

" Хизбула " в това време прикани Саудитска Арабия да спре да се меси в ливанската политика. Хасан Фадхаллах, който е народен представител от придвижването, сподели, че блокът поддържа метода на президента на Ливан Мишел Аун (подкрепян от " Хизбула " ), който още не е решил дали да одобри оставката и чака Харири да се върне в Ливан, преди да реши.

Няколко политически сили в Бейрут настояха Харири да се завърне в страната. Досегашният държавен началник не разяснява, само че от кабинета му споделят, че все още е зает със срещи с задгранични дипломати.

 Работници слагат в ливанската столица Бейрут афиш на подалия оставка министър председател Саад Харири, на който написа:
© Reuters

Работници слагат в ливанската столица Бейрут афиш на подалия оставка министър председател Саад Харири, на който написа:

Харири от години упреква " Хизбула " за убийството на татко си Рафик, погубен през 2005 година малко след края на втория си мандат като министър председател.

В опит за решение на рецесията се намеси и френският президент Еманюел Макрон, който на конференция в Дубай изненадващо разгласи, че ще посети Рияд, с цел да разиска с престолонаследника, принц Мохамед бин Салман, рецесиите в района, " изключително Йемен и Ливан ".

" Искам също да подчертая смисъла на ливанската непоклатимост и интегритет, " сподели Макрон във връзка на оставката на Харири. Държавният глава изясни, че е имал неофициални контакти с него, само че не навлезе в детайлности.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3180)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР