Саудитска Арабия отваря въздушното си пространство и сухопътните си граници

...
Саудитска Арабия отваря въздушното си пространство и сухопътните си граници
Коментари Харесай

Пробив в Персийския залив: Саудитска Арабия вдигна ембаргото над Катар

Саудитска Арабия отваря въздушното си пространство и сухопътните си граници за Катар. Това е първа стъпка към преустановяване на дългогодишната дипломатическа рецесия, която надълбоко раздели американските сътрудници по защитата, раздра публичните връзки и съюза на страните от Персийския залив, съобщи „ Асошиейтед прес “.

Единствената сухопътна граница на Катар беше предимно затворена от средата на 2017 година насам, когато Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн изолираха страната, обвинявайки я в поддръжка на ислямистки екстремистки групи, както и в тесни връзки с Иран.

Саудитската граница, на която Катар разчиташе за импорт на млечни артикули, строителни материали и други артикули, се отваряше за малко през последните три години, с цел да разреши на катарците да вземат участие в обичайния ислямски хадж в Мека.

Кувейт, която посредничи в разногласието сред страните, първа разгласи за повдигането на ембаргото. В понеделник външният министър на страната е пътувал до Доха, с цел да съобщи известие на ръководещия емир на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Въпреки че решението на Саудитска Арабия е значима стъпка в разрешаването на спора в Персийския залив, пътят към цялостно помиряване надалеч не е обезпечен. Разривът сред Абу Даби и Доха е максимален поради остри идеологически разминавания.

След изказването на Кувейт министърът на външните работи на ОАЕ Анвар Гаргаш разгласява пост в обществената мрежа Twitter, съгласно който страната му желае да възвърне единството в Персийския залив. „ Имаме още работа и сме в вярната посока “, написа той.

Вдигането на ембаргото проправя път на присъединяване на шейх Тамим в идната среща на върха на водачите от района през днешния ден в античния необитаем град Ал-Ула в Саудитска Арабия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР