Саудитска Арабия обяви планове за ново летище в Рияд, чиято

...
Саудитска Арабия обяви планове за ново летище в Рияд, чиято
Коментари Харесай

Саудитска Арабия ще строи ново мегалетище в столицата

Саудитска Арабия разгласи проекти за ново летище в Рияд, чиято цел е да подтиква бързия напредък на столицата и в същото време да способства за постигането на амбициозните цели на кралството в региона на авиацията.

Според формалната Саудитска пресслужба летището, което би трябвало да одобри 120 милиона пасажери до 2030 година и 185 милиона пасажери до 2050 година, ще носи името на 86-годишния крал Салман и беше оповестено от неговия наследник, 37-годишния в действителност държател престолонаследник Мохамед бин Салман.

" Проектът за летището е в сходство с визията на Саудитска Арабия да трансформира Рияд в една от десетте най-големи градски стопански системи в света и да поддържа повишаването на популацията на Рияд до 15-20 млн. души до 2030 година ", съобщи SPA. В момента популацията на града е съвсем 8 милиона души.

Целите на Саудитска Арабия в региона на въздухоплаването, част от огромните промени на принц Мохамед " Визия 2030 ", включват повече от трикратно нарастване на годишния трафик до 330 млн. пасажери до края на десетилетието. Освен това до 2030 година Саудитска Арабия желае да притегли 100 милиарда $ вложения в бранша, да сътвори нов народен флагмански транспортьор и да транспортира до 5 млн. тона товари годишно. Очаква се новото летище да може да обработва 3,5 млн. тона товари до 2050 година, съобщи SPA. То " ще ускори позицията на Рияд като световен логистичен център, ще подтиква превоза, търговията и туризма и ще работи като мост, свързващ Изтока със Запада ", добави SPA.

В известието не се дава информация за цената на плана, който е планиран да покрие 57 кв. км.

" С оглед на устойчивостта, в основата си новото летище ще получи документ LEED Platinum, като включи в плана си най-съвременни екологични начинания и ще се зарежда с възобновима сила ", съобщи SPA, базирайки се на програмата за узаконяване на екологични здания.

Най-натовареното интернационално летище в кралството сега се намира в крайбрежния град Джеда на Червено море, самопровъзгласил се за " врата към Мека " за милиони мюсюлмани, които правят поклоненията хадж и умра. Но през последните години формалните лица се пробват да слагат Рияд, в централната част на Саудитска Арабия, като противник на бизнес центъра Дубай в Обединените арабски емирства. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР