Саудитска Арабия обяви, че утроява данъците върху основни стоки и

...
Саудитска Арабия обяви, че утроява данъците върху основни стоки и
Коментари Харесай

Саудитска Арабия утроява данъците върху основни стоки

Саудитска Арабия разгласи, че утроява налозите върху съществени артикули и редуцира разноските за огромни планове с към 26 милиарда $, борейки се с ударите върху стопанската система й, нанесени от пандемията от ковид и ниските цени на петрола. Саудитските жители ще изгубят и бонусите си за покриване на разноските за живот, които бяха въведени през 2018 година, съобщи министърът на финансите Мохамед бин Абдула ал Джадаан. Тези от време на време отпускани суми за компенсиране на повишените разноски за живот са коствали към 13,5 милиарда $ годишно на страната, информира Асошиейтед прес.

В същото време, от юли държавата увеличи ДДС-то от 5 до 15%. Данъкът върху множеството артикули и услуги беше въведен за първи път през 2018 г. като още един лост за увеличение на държавните доходи. 

От друга страна, най-бедните саудитци ще продължат да получават помощи. Правителството разгласи в неделя, че е подало над половин милиард $ или 2,18 милиарда риала в по този начин наречената " гражданска сметка " за май, посредством която се подкрепят над 12 милиона жители на страната с ниски приходи. От въвеждането й, програмата е изплатила 19,5 милиарда $ на жителите, като междинната месечна помощ за семейство се равнява на 240 $. 

Въпреки опитите за диверсифициране на стопанската система кралството продължава да е мощно подвластно от приходите от нефт. Суровият нефт вид Брент в този момент се търгува към 30 $ за барел, което е надалеч под цената, от която Рияд се нуждае, с цел да балансира бюджета си. Кралството загуби и доходи поради прекъсването на визитите на мюсюлманските поклонници в свещените градове Мека и Медина, които бяха затворени за поклонически визити поради ковид. 

През първото тримесечие на 2020 г. приходите на Саудитска Арабия са намалели с 22% спрямо същия интервал на предходната година, а бюджетният недостиг е достигнал 9 милиарда $ или 34 милиарда риала. Приходите от нефт са се намалили с 24% по отношение на същия интервал на 2019 г. За да покрие бюджетния си недостиг, Саудитска Арабия изтегли през март 26,8 милиарда $ от чистите си задгранични активи. Според икономисти саудитската стопанска система се е свила с най-бърз ритъм от повече от две десетилетия.

Междувременно, Международният валутен фонд предвижда, че всичките шест страни от Залива, произвеждащи енергийни първични материали, ще са в икономическа криза тази година. А рейтинговата организация Мудис (MoodyТs) чака валутните запаси на Саудитска Арабия да се намалят под 375 милиарда в края на 2021 година, което е забележителен спад по отношение на 488 милиарда $ в края на 2019 година.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР