Саудитска Арабия не допусна израелски играчи до световното първенство по

...
Саудитска Арабия не допусна израелски играчи до световното първенство по
Коментари Харесай

Саудитска Арабия не допусна израелци до световното по ускорен шах в Рияд

Саудитска Арабия не позволи израелски играчи до международното състезание по интензивен и блиц шах. Шампионатът в Рияд стартира във вторник и ще продължи до 31 декември.

Седем израелски шахматисти са подали поръчки за визи, с цел да се включат в конкуренцията. Те обаче са получили отвод, заяви Международната федерация по шахмат (ФИДЕ).

" Визи за израелски играчи не са издавани и няма да бъдат издадени ", съобщи вицепрездиентът на ФИДЕ Израел Гелфер пред " Ройтерс ". Израелецът добави, че шампионатът ще се организира по проект.

В същото време представителят на изралеската шахматна федерация Лиор Айзенберг съобщи, че не престават да се поставят старания " от разнообразни страни ", с цел да бъде въпросът решен в интерес на състезателите.

" Едно събитие не може да е международно състезание, в случай че домакинът не разрешава на играчи от няколко страни да вземат участие. Всеки шахматист би трябвало да има право да взе участие в обещано съревнование въз основата на професионални критерии, а не съгласно техните паспорти, печати и място на издаване ", сподели Айзенберг.

На този стадий не е ясно дали има други делегации, които няма да бъдат позволени до шампионата. Играчи от Катар обаче допуснаха неотдавна, че ще им бъде отхвърлен достъп.

През ноември от интернационалната федерация обявиха, че поставят " големи старания ", с цел да подсигуряват обезпечаването на визи за всички състезатели. По всичко наподобява обаче това няма да се случи.

По информация от Центъра за интернационална връзка на Саудтиска Арабия в шампионата ще вземат участие повече от 180 състезатели. Потърсени от " Ройтерс ", от организацията до момента не са дали отговор дали и какъв брой ограничавания има за състезатели от избрани страни.

" ФИДЕ трябваше да обезпечат на израелските играчи право да вземат участие в интернационалните надпревари ", съобщи Айзенберг. По думите му израелската федерация обмисля всички варианти, в това число правосъдни каузи. Той добави, че за шахматистите, които не са позволени до Саудтиска Арабия, ще бъде проведен интернационален шампионат на израелска земя.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР