Саудитска Арабия нареди на всички свои граждани в Ливан “незабавно

...
Саудитска Арабия нареди на всички свои граждани в Ливан “незабавно
Коментари Харесай

Арабски страни изтеглят гражданите си от Ливан

Саудитска Арабия подреди на всички свои жители в Ливан “незабавно ” да изоставен страната на фона на напрежение с ливанската радикална организация “Хизбула ” и нейния главен покровител Иран, съобщи Агенция Франс Прес.

В малко мнение управляващите в Рияд предизвестяват саудитците и да не посещават Ливан. Малко по-късно Кувейт, ОАЕ и Бахрейн също приканиха жителите си да изоставен Ливан. Преди това саудитският външен министър предизвести, че Рияд може да сметне Ливан за “вражеска страна ”, до момента в който “Хизбула ” е част от ливанското държавно управление. Той акцентира, че присъединяване на групировката във властта е “акт на война ” по отношение на страната му.

Конфликтът по оста Саудитска Арабия – Иран ескалира тази седмица, откакто ливанският министър председател Саад Харири разгласи в събота от Рияд, че подава оставката си поради опасност за живота му от страна на Техеран. В същото време Саудитска Арабия упрекна Иран в директна военна експанзия по отношение на ракетното нахлуване в събота вечер против летището на Рияд от страна на йеменските бунтовници хуси.

Според Иран обаче Рияд натиснал Харири, който има и саудитско поданство, да се отдръпна от поста. Източници от Бейрут обявиха, че Харири е под домакински арест в саудитската столица, макар че от партията му отхвърлиха това и го приканиха да се върне.

На фона на засилващата се рецесия президентът на Франция, която има исторически връзки с Ливан, Еманюел Макрон дойде в четвъртък вечерта на къса изненадваща аудиенция в Рияд, където беседва с престолонаследника Мохамед бин Салман. За малко Макрон се е срещнал и с Харири, само че президентът не даде детайлности за това. Външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан съобщи, че не счита ливанският министър председател да е държан принудително в Саудитска Арабия. Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън също получил уверения от саудитския си сътрудник, че Харири е по своя воля в страната.

 17-100
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР