Саудитска Арабия, която е на път да се присъедини към

...
Саудитска Арабия, която е на път да се присъедини към
Коментари Харесай

БРИКС: Саудитска Арабия инвестират $40 милиарда в изкуствен интелект

Саудитска Арабия, която е на път да се причисли към БРИКС, прави обилни вложения в технологиите за изкуствен интелект (AI).

С проектите си за основаване на забележителен фонд Кралството се стреми да се трансформира в главен състезател в бързо развиващия се бранш на изкуствения разсъдък. Този скок в развиването на AI отразява световната “златна тресчица ”, защото страните се борят да се възползват от неговия капацитет.

Докато Съединени американски щати понастоящем преобладават в региона на AI, Саудитска Арабия се стреми да ги надмине и да се трансформира във водещ център за нововъведения.

Обявявайки фонд от $40 милиарда, отдаден на развиването на изкуствения разсъдък, Саудитска Арабия може евентуално да промени световния бранш на AI. Ако Саудитска Арабия се причисли към БРИКС, тя би могла да упражни доста въздействие освен на петролните пазари, само че и в развиването на AI.

Публичният капиталов фонд на страната изследва партньорства с известни компании като Andreessen Horowitz, което е сигнал за упоритостта ѝ да се конкурира директно със западните сътрудници в бранша.

В устрема си да диверсифицира стопанската система си от зависимостта от петрола Саудитска Арабия преглежда AI като стратегически път за напредък. Едновременно с това полемиките за присъединение към БРИКС акцентират стратегическите съображения на Кралството.

Оценявайки плюсовете и минусите на участието в БРИКС, решението на Саудитска Арабия може да окаже доста въздействие върху траекторията на алианса.

За БРИКС евентуалното присъединение на Саудитска Арабия съставлява опция за усилване на финансирането и реализиране на прогрес в програмата за дедоларизация. Тъй като алиансът обмисля последствията от отхвърли от $, присъединяване на Саудитска Арабия може да ускори въздействието ѝ върху международната търговия и финансовите пазари.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР