Саудитска Арабия, която често е синоним на петрола, предприема дръзко

...
Саудитска Арабия, която често е синоним на петрола, предприема дръзко
Коментари Харесай

Саудитска Арабия отвъд петрола – плановете на страната за $3 трилиона

Саудитска Арабия, която постоянно е синоним на петрола, подхваща смело странствуване - монументално начинание на стойност $3 трилиона, което би трябвало да премисли икономическия ѝ пейзаж до 2030 година

Тази грандиозна визия, успешно озаглавена “ “, не е просто икономическа промяна, а стратегическо преориентиране, насочващо страната от зависимостта ѝ от петрола като главен източник на доходи.

В основата на тази огромна промяна е признаването на идната епоха след изкопаемите горива. Въпреки че петролът остава основен, саудитската администрация интензивно диверсифицира стопанската система си, като се стреми да развие високотехнологична екосистема и да се нарежда като световна дестинация за бизнес и отдих. Въпреки геополитическите разтърсвания в района, саудитският пазар показва резистентност, като борсово търгуваният фонд означи растеж от 11% през миналата година, изпреварвайки разрастващите се пазари.

Централно място в тази промяна заема прекосяването от взаимозависимост от петрола към преуспяващ непетролен бранш, който в този момент съставлява забележителна част от икономическата активност. Брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне с впечатляващите 6.3% през 2025 година, което слага Саудитска Арабия измежду най-силните разрастващи се пазари.

“ “, ръководена от престолонаследника Мохамед бин Салман, бележи основно отклоняване от традициите. Забележително е, че измененията в обществото са бързи и се показват в облекчение на строгите обществени правила, в това число даване на дамите на свободата да карат и да вземат участие в обществени действия без мъжко настойничество. Освен това кралството се трансформира в средище на културни събития, развлечения и спорт, привличайки вниманието на международната общност и поддръжката на известни персони.

В стопански проект този преход е осезателен, защото мултинационални корпорации като Boeing, Oracle и Hilton Worldwide се стремят да засилят наличието си и да се възползват от икономическия подем на Саудитска Арабия. Инвестициите на държавното управление, ориентирани посредством фонда за национално благосъстояние, подтикват нови промишлености и инфраструктурни планове, като да вземем за пример град, захранван от възобновими източници, на стойност $500 милиарда и начинания за поощряване на чистите технологии, нефтохимията и производството.

Въпреки това провокациите остават, в това число продължаващото геополитическо напрежение в Близкия изток и нуждата цените на петрола да се движат към $80 за барел, с цел да се поддържа фискалната непоклатимост.

Освен това, макар че промените са в ход, има доста рецензии във връзка с правата на индивида и концентрацията на власт в саудитското управление.

Въпреки това отводът на Саудитска Арабия от петрола значи забележителна смяна на парадигмата. Със обилни финансови запаси, образовано население и хладнокръвен ангажимент за диверсификация, страната обрисува невиждана траектория. Светът следи разгръщането на този стопански опит, осъзнавайки капацитета му да промени световния капиталов пейзаж.

В умозаключение, амбициозната стратегия на Саудитска Арабия отразява освен икономическа промяна, само че и фундаментална социална еволюция – начинание, което е на път да премисли историята на страната на международната сцена.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР