Саудитска Арабия, Иран разменят посланици, укрепвайки възстановяването на връзките

...
Посланикът на Саудитска Арабия в Иран пристигна във вторник в
Коментари Харесай

Посланикът на Саудитска Арабия в Иран пристигна във вторник в Ислямската република, а неговият колега кацна в Рияд, циментирайки възстановяването на връзките между съперниците от Персийския залив след седемгодишно прекъсване на връзките.

Доминираният от шиити Иран и сунитската мюсюлманска Саудитска Арабия се споразумяха да възобновят дипломатическите си отношения и да отворят отново съответните си посолства след споразумение с посредничеството на Китай, обявено през март.

Рияд и Техеран прекъснаха отношенията си през 2016 г., след като саудитските дипломатически мисии в Иран бяха нападнати по време на протести срещу екзекуцията на шиитския духовник Нимр ал-Нимр от Рияд.

Ръководството на Саудитска Арабия признава „важността на укрепването на връзките, увеличаването на ангажираността... и извеждането на (отношенията) към по-широки хоризонти“, каза посланикът Абдула Аланази при пристигането си в Техеран, за да поеме задълженията си, според изявление на саудитското външно министерство.

Също във вторник посланикът на Иран в Саудитска Арабия Алиреза Енаяти пристигна в столицата Рияд, където беше приет от служители на външното министерство и служители на посолството, според до официалната новинарска агенция на Иран IRNA.

Аланази беше бивш посланик на Саудитска Арабия в Оман, докато Еняти преди това беше посланик на Иран в Кувейт.

Посолството на Саудитска Арабия в Техеран поднови дейността си миналия месец. През юни Иран отбеляза повторното отваряне на посолството си в Рияд с церемония по издигане на знамето.

Миналия месец първият дипломат на Иран, външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан, проповядва единство и диалог по време на първото си посещение в Саудитска Арабия след изненадващото сближаване беше обявено, като каза, че двустранните връзки „напредват в правилната посока“.

Иран и Саудитска Арабия подкрепят противопоставящите се страни в конфликтните зони в Близкия изток от години.

След сделката от март Саудитска Арабия възстанови връзките си с Иранският съюзник Сирия и засили натиска за мир в Йемен, където от години води военна коалиция срещу подкрепяните от Иран сили на хутите.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР