Саудитска Арабия има интерес към обща инвестиция в изграждането на

...
Саудитска Арабия има интерес към обща инвестиция в изграждането на
Коментари Харесай

Саудитска компания с интерес за инвестиция в изграждането на най-голямата млечна ферма в България

Саудитска Арабия има интерес към обща инвестиция в построяването на млечна плантация в България, с капацитет тя да се трансформира в най-голямата в страната и района. Добитото мляко ще се преработва напълно в страната ни, а продуктите ще са експортно насочени за района на Персийския залив.

Това стана ясно по време на среща сред министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и управлението на една от най-големите компании в Саудитска Арабия в хранително-вкусовата индустрия. В срещата взе участие и ръководителят на борда на шефовете на " Ел Би Булгарикум “ Невена Петрова, която показа българското сдружение и неговата продукция, оповестиха от пресцентъра на Министерството на стопанската система.

Саудитската компания все още ръководи и плантация, в която се отглеждат към 190 хиляди крави – почти колкото са всички регистрирани крави в България. Обмяна на опит и обща инвестиция сред тях и " Ел Би Булгарикум “ е план, по който започва работата. Очаква се посещаване на представители на компанията у нас за детайлизиране на параметри и разискване на съответните благоприятни условия.

" България има интерес от привличането на стратегически сътрудник, който ще ни даде опция да си върнем пазари, на които сме познати, само че сме изгубили през годините “, акцентира министър Никола Стоянов. Българските млечни храни и в частност сиренето са били обичан артикул за огромна част от локалното население, стана ясно по време на срещата. В опит да се възроди тази традиция компанията е почнала продажба в Саудитска Арабия и района на сирене под марката " България “.

По техни данни, продукцията, създадена в България, печели все по-голям пазарен дял в Персийския залив. Изграждането на обща плантация с " Ел Би Булгарикум " и започване на взаимно произвеждане е опция както за разширение на наличието на саудитската компания в района, по този начин и за стъпването им на единния европейски пазар.

Саудитска Арабия има интерес и към инвестиция в построяването на карго летище у нас. Това бе разисквано по време на среща с управлението на Националния фонд за индустриално развиване и логистика (NIDLP). От българска страна в нея участваха министрите Никола Стоянов и Александър Пулев. NIDLP е институция с значимо значение за стопанската система на Саудитска Арабия, която има за цел да трансформира страната във водещ промишлен и световен логистичен център, като усили оптимално цената на нейния минен и енергиен бранш.

Министър Никола Стоянов показа пред тях план за развиване на летище Хасково, само че подчертава, че има и други евентуални местоположения. От страна на Фонда обявиха интерес от изследването на планове, които, с изключение на летище, разрешават и създаване на индустриална зона. Българските министри насочиха покана към представители на Фонда да посетят страната за запознаване на място с опциите за вложения, като се чака това да стане през първата половина на 2023 година Министър Александър Пулев подчертава на българските компании в областта на осведомителните и информационните технологии и нововъведенията. Обсъдени бяха общи планове в тези браншове.

Министрите Никола Стоянов и Александър Пулев бяха признати и от принц Халид бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, брат на кралския престолонаследник на Саудитска Арабия и министър на енергетиката. Заедно с опциите за общи планове в областта на енергетиката по време на срещата бе коментирано и съдействието в областта на стопанската система. Двете страни се сплотиха към мнението, че в последните месеци има съществено нарастване на интензитета на съдействие сред тях. Ако този разговор продължи със същите темпове, в къси периоди се чака стартирането и на съществени капиталови планове сред двете страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР