Саудитска Арабия и Русия - най-големите износители на петрол в

...
Саудитска Арабия и Русия - най-големите износители на петрол в
Коментари Харесай

Петролът поскъпна, след като Москва и Рияд орязаха още производството му

Саудитска Арабия и Русия - най-големите експортьори на нефт в света, задълбочиха съкращенията в производството на нефт, което увеличи цената му , оповестява " Ройтерс ".

Този ход пристигна макар опасенията по отношение на световното икономическо закъснение и вероятните по-нататъшни покачвания на лихвените проценти от Федералния запас на Съединени американски щати.

Рияд съобщи, че ще удължи с още месец доброволното си понижаване на добива на нефт на един милион барела дневно , като посочи, че мярката може да бъде продължена и след август.

Малко откакто стана ясно решението на Саудитска Арабия, съветският вицепремиер Александър Новак разгласи, че през август Москва ще понижи износа си на нефт с 500 000 барела дневно.
 ОПЕК+ няма да орязва повече производството на нефт
ОПЕК+ няма да орязва повече производството на нефт

Според Русия пазарът сега е уравновесен

Съкращенията възлизат на 1,5% от международното предложение и водят до общо обещаните от ОПЕК+ 5,16 милиона барела дневно.

от 3,66 милиона барела дневно, което възлиза на 3,6% от световното търсене. От тях 2 милиона барела дневно бяха контрактувани предходната година, а останалите доброволни съкращения от 1,66 милиона барела дневно бяха контрактувани през април и удължени до декември 2024 година

Цените на петрола се покачиха след новините за съкращенията, като сортът Брент нарастна с 89 цента, достигайки 76,30 $ за барел.

ОПЕК+, която сплотява Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и съдружниците, водени от Русия, изпомпва към 40% от суровия нефт в международен мащаб.

От ноември предходната година организацията понижава доставките, с цел да увеличи цените, заради по-слабото китайско търсене и възходящото предложение в Съединени американски щати. Досега обаче не съумя да ги измести доста от диапазона от 70-80 $ за барел.
 Световният апетит за нефт сложи връх през декември
Световният апетит за нефт сложи връх през декември

Търсенето на суровината скочи с 1,3 милиона барела дневно през последния месец на 2022 година

" Производството на кралството за месец август 2023 година ще бъде почти 9 милиона барела дневно " , оповестиха от Министерството на енергетиката на арабската страна.

По-рано този месец Саудитска Арабия, която на процедура е водачът на ОПЕК, даде обещание да направи фрапантно редуциране на добива си през юли в допълнение към по-широкото съглашение ОПЕК+ за ограничение на доставките до 2024 година Причината е, че организацията се пробва да увеличи ниските цени на суровината.

" Това в допълнение непринудено редуциране се вкарва за укрепване на защитните ограничения, взети от страните от ОПЕК+ за поддържане на стабилността и салдото на петролните пазари ", изясни източник от Рияд.

Русия, която е вторият по величина експортьор на нефт в света след Саудитска Арабия, към този момент даде обещание да до 9,5 милиона барела на ден от март до края на годината.
 МАЕ чака рекордно търсене на нефт в света през 2023 година
МАЕ чака рекордно търсене на нефт в света през 2023 година

Търсенето ще надвиши предлагането с съвсем 2 милиона барела на ден
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР